Az Irán ellen több mint húsz éve érvényben lévő gazdasági büntetőintézkedéseket csütörtökön újabb egy évvel hosszabbította meg Bill Clinton. Az amerikai elnök döntését azzal indokolta, hogy nincs számottevő javulás a két ország közötti kapcsolatokban.

Bill Clinton amerikai elnök csütörtökön újabb tizenkét hónappal meghosszabbította az Irán ellen több mint húsz éve érvényben lévő gazdasági büntetőintézkedéseket. Az elnök indoklása szerint az amerikai-iráni kapcsolatokban nem történt számottevő javulás, és ezért tartja szükségesnek a szankciók érvényben tartását. Döntéséről tájékoztatta a kongresszust.

Washington 1979-ben, azt követően határozott a büntetőintézkedések meghozataláról, hogy szélsőséges iráni diákok megszállták az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét és túszul ejtettek több amerikai diplomatát. A szankciók érvényét azóta minden esztendőben meghosszabbították.

Márciusban enyhítettek valamelyest a büntetőintézkedéseken annak reményében, hogy Teheránt ösztönözzék a párbeszédre. Az iráni kaviárra és pisztáciára, valamint a perzsaszőnyegre kivetett embargót törölték az amerikai hatóságok.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. március 14.)