Bill Clinton amerikai elnök szombaton rádióbeszédben intette türelemre az amerikaiakat, akik még mindig nem tudják, hogy kit választottak elnökké kedden. Clinton azt hangoztatta, hogy "folyamatban van az ellentmondások tisztázása" - vagyis, ahol szükségessé vált, zajlik a szavazatok újraszámlálása, illetve a postán beérkező távszavazatok feldolgozása. Az egész eljárás az amerikai demokrácia erejét mutatja - tette hozzá.

Az elnök megerősítette szerdai nyilatkozatának azon elemét, hogy - függetlenül a magára várató végeredményre - mindkét elnökjelöltnek gratulált a választási kampány során nyújtott teljesítményéért. "Bármi lesz a választás kimenetele, egységes nemzetként fogjuk azt megélni, miként ez mindig is történik" - tette hozzá Clinton, azokra a vélekedésekre reagálva, miszerint a nagyjából 50-50 százalékos arányban szavazó Egyesült Államok egyik fele bizonyára éles kritikával fogja majd fogadni és figyelni a Fehér Házba beköltöző új elnököt és cselekedeteit. A január 20-ig hivatalban levő elnök szerint mindaz, ami Floridában történik, nem a nemzet megosztottságának, hanem az amerikaiak vitakészségének az ékes bizonyítéka, és ezeket az élénk vitákat az amerikai alkotmányos jogrend alapján fogják eldönteni.

Az időszerű közügyek intézése zavartalanul tovább folyik - húzta alá Bill Clinton, megerősítve azt, hogy saját úti tervei sem változnak: vasárnap elindul ázsiai útjára, amelynek során felkeresi Vietnamot is.

Vietnammal kapcsolatban Clinton a rádióbeszédben kitért arra: új fejezetet kíván nyitni az amerikai-vietnami kapcsolatokban, amelyek egyébként már csaknem egy évtizede folyamatosan javulnak. Ezzel együtt azonban tovább szorgalmazza annak tisztázását, mi lett a tényleges sorsa a vietnami háborúban eltűntnek nyilvánított, és még ma is e listán szereplő mintegy kétezer amerikai katonának.

Ami a keddi elnökválasztási adatok feldolgozását, illetve újrafeldolgozását illeti, Floridában - helyi idő szerint szombat késő délelőttre - a 67 megye közül 66 hivatalos eredményét már összegezték, igaz, csupán az eddig rendelkezésre álló szavazatok alapján, hiszen a tengerentúlról postán érkező voksokat még a jövő péntekig "fogadni" kell. Ezen összegzés szerint George Bush republikánus elnökjelölt előnye 961 szavazat Al Gore demokrata elnökjelölttel szemben.

A hiányzó megye nyilvánvalóan - bár ezt hivatalosan nem közölték - Palm Beach megye, ahol egy helyi bíró a szavazólap megtévesztő voltára hivatkozó beadványok egyike ügyében keddre meghallgatást tűzött ki, és addig megtiltotta a hitelesített eredmény kihirdetését. Amerikai hírügynökségi értesülések szerint a Palm Beach megyei adatok nyomán Bush floridai győzelme több százzal csökken ugyan, de megmarad. A megyében azonban a vita fő tárgya mintegy 19 ezer érvénytelenített szavazat, ami állítólag többségében tévedésből rossz rubrikát megjelölő, de Gore-ra szavazni akaró polgárokat takar.

Floridán kívül szintén nem hirdettek még hivatalos eredményt Új-Mexikóban és Oregonban. Az előbbi államban mindössze 173, az utóbbiban 5183 szavazatelőnye volt Gore-nak a legfrissebb adatok szerint. E két állam azonban összesen csak 12 elektort jelent, így a 25 mandátumos Florida eredménye marad döntő jelentőségű az amerikai elnökválasztás végkimenetele szempontjából. Változhatna a helyzet, ha bevonnák az újraszámlálásba Iowa és Wisconsin államot is, ahol Gore szintén meglehetősen szoros győzelmet aratott: e két állam már további 18 elektort jelent, tehát az említett négy állam együttvéve már többet ér, mint Florida. Iowában és Wisconsinban azonban viszonylag jelentősebb Gore-előnyt kellene "leolvasztaniuk" a republikánusoknak.

A republikánusok törekvése most nem is arra irányul, hogy kiterjesszék az "újraszámlálási hullámot". Éppen ellenkezőleg: James Baker volt külügyminiszter - akit Bush küldött Floridába, hogy a Gore megbízottjaként fellépő Warren Christopher volt külügyminiszterrel együtt közreműködjék a szavazatszámlálási viták tisztázásában - szombaton sajtóértekezleten közölte: az illetékes szövetségi bíróságtól kérik, hogy az akadályozza meg a demokraták által kért újabb, sorrendben harmadik, immár nem gépi úton, hanem kézi eljárással történő szavazatszámlálást.

Baker azt a republikánus álláspontot visszhangozta, amelynek pénteken Bush személyesen, valamint számos munkatársa útján is hangot adott, vagyis hogy miután az újraszámlálás is Bush-győzelmet mutatott Floridában, Gore-nak el kell fogadnia az eredményt. A demokraták azonban azt hangoztatják, hogy a szavazatfeldolgozást körültekintően végig le kell folytatni. Szerintük szükség van egyes megyékben a voksok kézi eljárással történő - a részrehajlás lehetőségét megfelelő biztosítékokkal kizáró - ismételt összeszámlálására, míg Baker a gép tévedhetetlenségével érvelt.

Baker szerint az újraszámlálásokat nem lehet addig folytatni, amíg az egyik fél végre elégedett lesz az eredménnyel. A Bush-csapat jogászai így azt kérik a bíróságtól, hogy biztosítsa: van egy végpont, amelynek elérkeztével az amerikai polgárok a már ellenőrzött szavazási eredmények alapján megtudhatják, ki az új elnökük.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] dossziéja