Általános választások kezdődtek szombaton Bosznia-Hercegovinában, ahol több mint 2,5 millió a szavazásra jogosultat száma. Reggel 7 órától 19 óráig adhatják le szavazataikat a választópolgárok 3600 szavazóhelyen.

A boszniai háborút lezáró daytoni békemegállapodás elfogadása óta most harmadszor tartanak általános választásokat, amelyeket kétévente kell megtartani. Szombaton újjáválasztják a Bosnyák-Horvát Föderáció, valamint a boszniai Szerb Köztársaság parlamentjeit, az e két entitásból álló Bosznia-Hercegovina törvényhozását, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét és alelnökeit, valamint a Bosnyák-Horvát Föderáció 10 megyéjének önkormányzatát.

Az előrejelzések szerint nagy valószínűséggel a nacionalista pártok támogatottságának csökkenése várható a Bosnyák-Horvát Föderációban. A felmérések szerint a Zlatko Lagumdzija (SDP) vezette szociáldemokrata párt valószínűleg megelőzi a bosnyákok és a horvátok vezető nacionalista pártjait, az Alija Izetbegovic irányította bosnyák Demokratikus Akciópártot (SDA), valamint az Ante Jelavic vezette bosznia Horvát Demokratikus Közösséget (HDZ).

Az amerikai NDI intézet felmérése szerint a boszniai szociáldemokraták 52 helyet szerezhetnek a Bosnyák-Horvát Föderáció törvényhozásában, és kisebb pártokkal együttműködve vezető kormányerővé válhatnak.

A boszniai Szerb Köztársaságban továbbra is egy nacionalista párt, a Szerb Demokrata Párt (SDS) élvezi a legnagyobb választói támogatottságot. Az amerikai felmérés szerint a Radovan Karadzsics alapította, majd a Momcsilo Krajisnik vezette párt 34 százalékos választási eredményre esélyes, amivel 35 helyet szerezhet a boszniai Szerb Köztársaság 83 fős parlamentjében.

Elképzelhető azonban, hogy a boszniai szerb szociáldemokrata ellenzék pártjai együtt többséget tudnak szerezni ebben a törvényhozásban, és koalíciós kormányt tudnak alakítani az SDS ellenzékbe szorításával. A boszniai Szerb Köztársaságban ugyancsak a nacionalista SDS jelöltje, Mirko Sarovics a legesélyesebb az elnöki posztra. Az új "preferenciális" szavazatelosztási rendszer alapján azonban esélye van a győzelemre Milorad Dodik eddigi miniszterelnöknek, a Független Szociáldemokrata Párt (SNSD) jelöltjének is.

A boszniai horvátok "tudjmani vonalat" követő pártja, a nacionalista HDZ a választásokkal együtt külön népszavazást tart a boszniai horvátok körében.

Egyes sajtóelemzések szerint a népszavazás tulajdonképpen csak "közvélemény-kutatásnak" tekinthető, mivel a HDZ és a köréje tömörült néhány kisebb párt arról kéri ki a boszniai horvátok véleményét: egyetértenek-e azzal a nyilatkozattal, amelyet néhány héttel ezelőtt a boszniai Horvát Népi Tanács fogadott el.

A boszniai horvátok legradikálisabb vezetői szerint Bosznia-Hercegovinában a bosnyák, a szerb és a horvát népcsoportok teljes alkotmányos és valódi egyenlőségének a biztosítására van szükség, amit csak az ország egészére vonatkozóan azonos alkotmányos és adminisztratív-területi felépítés kialakításával lehet megvalósítani. Ez úgy értelmezendő, hogy ennek a népcsoportnak is önálló entitást (önkormányzattal felruházott területet) kellene biztosítani.

A nemzetközi közösség boszniai képviselői elítélték a horvát "különszavazás" megrendezését, és valószínű, hogy az azt szervező HDZ-t meg fogják büntetni, mivel párttevékenységet folytatott a szavazóhelyiségek zárásáig érvényes kampánycsend alatt.

A választásokat szervező EBESZ bejelentette, hogy csak hétfő délutántól teszik közzé a választások első részeredményeit, míg a politikai pártok már a szavazóurnák zárása után közzéteszik előrejelzéseiket.

(MTI)

Ajánló: