Salzburgban a Kitzsteinhorn gleccserre vezető vasút reggel kigyulladt szerelvényénél szombaton a sötétedés beálltával megszakították a munkálatokat: már bizonyosra vehető, hogy túlélők nincsenek, a halálos áldozatok száma 170 körül van, kórházba 18 személy került.

A szerencsétlenség színhelye

Fotó: Reuters
Az osztrák televízió hírei szerint csak nyolc embernek sikerült elmenekülni a kigyulladt vonatból. Elmondásuk szerint több utasnak egyáltalán nem volt esélye elhagyni a vonatot, mivel a tűz a szerelvény elején és a hátsó részei, szinte egyidőben csapott fel.

Az alagút kéményszerú kiképzése felgyorsította a tűz terjedését. A nyolc német állampolgárt Zell am See kórházában ápolják.

Az áldozatok kilétéről egyelőre semmilyen adat nem áll rendelkezésre, azonosításukra esetleg még napokig kell majd várni - mondta el Franz Schausberger tartományi elöljáró. A kórházban lévőket füstmérgezés, véraláfutások illetve sokkos állapot miatt kezelték, hármukat már hazaengedték.

Még mindig nincs rá magyarázat, mi okozhatta a tüzet. Két lehetőséget fontolgatnak a szakértők: vagy a vonaton lévő akkumulátorok rövidzárlata, vagy egyik utas gyújthatta fel feltehetően véletlenül a szerelvényt.

A túlélők elmondták: egy nagyon erős férfi ütötte ki síbotjával az egyik ablakot, azon tudtak kimászni. Többen a pálya mentén lefelé indultak el - ők nyolcan menekültek meg -, mások felfelé mentek. Ők - akárcsak az ellenkező irányba haladó (vélhetően üres) szerelvény vezetője, és a felső állomáson tartózkodók közül hárman - valószínűleg füstmérgezésben haltak meg.

Késő délutánig nem lehetett eljutni a katasztrófa színhelyéig, noha a pályaalagút mellett külön kiszolgáló alagút is rendelkezésre áll. Miután attól kellett tartani, hogy a még parázsló szerelvény elszabadul, alulról nem lehetett megközelíteni, felülről a vasút munkatársai saját felelősségükre eljutottak a helyszínre, de csak arról tudtak beszámolni, hogy az egész vonat teljesen kiégett, csak a kocsik alváza maradt meg.

A mentőegységek és a tűzoltók a pálya közepén lévő kitérő állomásról ereszkedtek le a szerelvényhez, hogy biztosítsák, csak ezután láthattak munkához. A Vöröskereszt a nap folyamán listákat állított össze azokról, akiket hozzátartozóik kerestek, és azt remélik, hogy a lehetséges áldozatokat a jegyzék alapján könnyebben azonosíthatják majd.

Mentőcsapatok az alagút bejárata előtt

Fotó: Franz Neumayr
A keresettek legalább kétharmada a térségből való, az áldozatok többsége a feltételezések szerint osztrák, német és angol. A mentési munkálatokhoz 165 szanitéc, 25 mentőorvos, 480 tűzoltó, 110 rendőr, Salzburg tartomány szinte minden mentőautója és számos mentő helikopter érkezett a helyszínre, a hozzátartozókról 40 pszichológus, a Vöröskereszt számtalan különlegesen kiképzett munkatársa és több lelkész gondoskodik.

Wolfgang Schüssel kancellár Thomas Klestil államfővel egyetértésben kétnapos állami gyászt hirdetett. Ausztriának számos külföldi vezető fejezte ki részvétét a nap folyamán.

(MTI)