Szombat este tíz órakor bezártak a választóhelyiségek Szlovákiában, ahol az ellenzék kezdeményezte népszavazáson az ország négymilliónál több választópolgára adhatott választ arra, hogy akarják-e előrehozott választások kiírását.

A szombat esti zárásig számszerű eredmény nem született, de becslések szerint valószínű, hogy a 34-37 százalékos részvételt előrevetítő felméréseknél is lényegesen szerényebb volt a részvétel, jóllehet, hellyel-közzel, egyes kistelepüléseken az arra jogosultak 40-50 százaléka voksolt.

Ezek nyilván igenlő szavazatokat jelentenek, hiszen az előrehozott választásokat ellenző, a Dzurinda-kormány mellett kitartó polgárok a távolmaradásukkal mondtak nemet a visszatérni kívánó Meciarék szándékaira.

A legalacsonyabb részvétel a jelek szerint talán a magyarok lakta területeken volt. Ha a részvétel nem éri el az 50 százalékot legalább egy fővel meghaladó határt, akkor Meciarék referenduma érvénytelennek bizonyul, ami megfigyelők szerint erőteljesen stabilizálja majd a belpolitikai helyzetet, egyszersmind a Mikulás Dzurinda vezette négypárti kormánykoalíciót.

Ez a várható körülmény esélytelenebbé teszi a hatalom visszaszerzéséért sóvárgó ellenzéket, és épp ezért növeli majd Szlovákia integrációs esélyeit, hiszen az Európai Unió országai nem titkolják: Meciar kormányzása mellett Szlovákia a csatlakozni kívánó országok mezőnyének sereghajtójává

A nap során semmilyen rendzavarás nem történt, de mulatságos mozzanatokról több jelentés is érkezett. Az egyik községben két választójoggal bíró férfi - egymástól függetlenül - azt hitte, hogy köztársasági elnököt választanak. Kiderült, felületes információik voltak: a szlovákiai referendumot és az amerikai elnökválasztás híreit összekeverve tájékozódtak a saját állampolgári jogaikról.

Másutt az ellenzék ingyenbuszokon szállította az öregeket a szavazóhelyiségbe. Mint a TASR írja: a kedvezményezettek szó szerint azért sóvárogtak, hogy hetente háromszor legyen népszavazás, mert akkor busszal ingyen közelíthetnék meg a faluközpontot, ahol a bolt áll.

A Meciar vezette ellenzék választói elsősorban az idősebb korosztályokból, nyugdíjasokból verbuválódnak. A kormánypártok vezetői és választóik a várakozásoknak megfelelően nem mennek el szavazni.

(MTI)

Korábban:

(2000. szeptember 5.)