Nyugodt légkör és viszonylag magas részvételi arány jellemzi a szombati általános választásokat Bosznia-Hercegovinában. A voksolást szervező EBESZ szerint a szavazás első három órájában a választásra jogosult mintegy 2,5 millió bosznia-hercegovinai körülbelül 10 százaléka adta le voksát, míg a szarajevói rádió 20-30 százalékos délelőtti részvételi arányról adott hírt.

Az Oko társadalmi szervezet, amely 5600 aktivistával ellenőrzi a voksolást, bejelentette, hogy országszerte nyugodt légkörben, incidensek és fennakadások nélkül élnek szavazati jogukkal a boszniaiak. E szervezet szerint az egyetlen problémát az jelentette, hogy nem mindenütt nyitottak ki időben a szavazóhelyiségek, amelyek közül néhány előtt sorok is kialakultak.

Zlatko Lagumdzija, a Szociáldemokrata Párt (SDP) vezetője - akinek pártja esélyes a Bosnyák-Horvát Föderáció területén a parlamenti elsőség megszerzésére - szavazatának leadásakor meggyőződését fejezte ki, hogy a választások után komoly változások történnek majd Bosznia-Hercegovinában. Hangsúlyozta, hogy biztos pártja győzelmében.

Alija Izetbegovic, a Demokratikus Akciópárt vezetője csak annyit mondott szavazata leadásakor: azt szeretné, hogy a választások eredményeként olyan helyzet alakuljon ki, amely majd jó lesz Bosznia-Hercegovinának.

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke - és egyik elnökjelöltje - szavazata leadásakor elégedettségét hangoztatta a részvételi aránnyal kapcsolatban. A választóknak fel kell fogniuk, hogy ettől a szavazástól függ a jövőjük - mondta. Zsivko Radisics, a bosznia-hercegovinai kollektív államelnöki testület soros (szerb) elnöke úgy értékelte, hogy a választás kétségtelenül újabb előrelépést jelent az ország demokratizálásában, és hozzá fog járulni valamennyi boszniai állampolgár boldogulásához.

Ante Jelavic, a boszniai Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezetője a hercegovinai Mostarban szavazata leadásakor védelmébe vette az a "referemdumot", amelyet mindenekelőtt pártja szervezett a boszniai horvátok bevonásával az általános választásokkal egy időben. Jelavic kijelentette, hogy nem tart az esetleges szankcióktól, és se ő, se pedig a pártja nem foglalkozik a választásokat szervező EBESZ-szel.

A boszniai horvátok mintegy 600 helyen szavazhattak a "különszavazás" keretében arról, egyetértenek-e azzal a nyilatkozattal, amely szerint Bosznia-Hercegovina egész területén horvát intézményeket kell létrehozni, és új alkotmányos-jogi, illetve területi felépítését kell kialakítani.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 11.)