A floridai Palm Beach megye szavazatösszesítő hivatalában szombat éjjel újból összeszámolták - kézi és gépi módszerrel egyaránt - a keddi amerikai elnökválasztáson a megye négy kiválasztott szavazókörzetében leadott, mintegy 4500 szavazatot. Az összeszámolás eredményeként Al Gore demokrata elnökjelölt 19 szavazattal közelítette meg republikánus ellenfelét, George W. Busht. A négy kiválasztott szavazókörzet a megyében leadott szavazatok csupán egy százalékát adta.

Korábban egész Floridában már kétszer összeszámolták a leadott szavazatokat: először a választást követő éjszakán, majd - mivel Bush Gore-ral szembeni többsége a törvényben előírt fél százaléknál kisebbnek mutatkozott - az azt követő napokban még egyszer. Ám ez az első két számlálás géppel történt. A demokraták azzal a feltételezéssel szorgalmazták a harmadik, immár mindkét módszerrel történő számlálást, hogy a szavazólapok gépi feldolgozásakor a gép sok esetben nem érzékelt regisztrálható szavazatot, de ha emberek veszik szemügyre a lapokat, akkor találhatnak további, érvényes jelöltkiválasztásnak minősülő jelzéssel ellátott szavazólapokat. A harmadik összeszámlálás után újabb 19 szavazattal csökkentette hátrányát a demokrata Al Gore George W. Bush republikánus jelölttel szemben.

A vasárnap hajnalban kimutatott különbség abból adódhatott, hogy ahol az egyes jelöltek kiválasztásának megjelölésére szolgáló, megfelelő perforált papírrészt a szavazó nem távolította el körültekintően a lapról, akkor a gép nem regisztrált jelölést, a számlálóbiztosok azonban megállapíthatták, hogy a szavazó egyértelműen megkísérelte valamelyik jelölt neve mellett a perforált papírrész eltávolítását. Ilyen esetekben a kézi számlálás során a jelölt javára újabb szavazatot írtak jóvá.

A republikánusok előzetesen tiltakoztak az újabb szavazatszámlálás ellen, mert szerintük az eddigi két átszámolás nyomán már beigazolódott Bush győzelme. Egyben felhívták a figyelmet arra, hogy a kiválasztott szavazókörzetekre kiugróan nagy demokrata többség a jellemző, és ha ebből a környezetből történő "mintavétellel" növelik az érvényes szavazatok számát - úgy, hogy a kézi átszámolás révén a gép által értelemszerűen "pártsemleges módon", vagyis véletlenszerűen kihagyott szavazatok egy részét érvényessé minősítik át -, akkor a statisztikai valószínűség szerint Al Gore szavazataránya növekedik.

A vasárnap hajnali Palm Beach megyei eredményhirdetést követően nem csak a republikánusok és a demokraták, de a szavazatszámláló bizottság tagjai között is heves vita alakult ki arról, hogy a megyei szavazatok egy százalékát érintő kézi számlálás eredménye alapján lehet-e arra következtetni, hogy az országos választási végkimenetelt befolyásoló mértékű módosulás lenne várható az összes Palm Beach megyei szavazat immár kézzel történő, ismételt összeszámlálásától. A vita fő iránya az, mennyiben reprezentatív a kiválasztott, egy százalékot kitevő négy szavazókörzet.

A floridai Palm Beach megye szavazatösszesítő testülete végül úgy döntött, hogy javasolja az összes elnökválasztási szavazat ismételt, kézzel történő összeszámolását az egész megyében. Erre annak nyomán jutottak, hogy az egy százalékos mintavétel alapján mutatkozó eltérést elég jelentősnek ítélték. A különbség a kézi számlálás után 19 szavazat Al Gore javára, tehát ha ezt "kivetítik" száz százalékra, akkor az 1900 szavazatot jelenthet a megyében Gore javára. Ezek után a megyei vezetés valószínűleg hamarosan elrendeli az ismételt szavazatszámlálást.

Hétfőn a szövetségi bíróság meghallgatást tart Miamiban a republikánusok azon kérelme ügyében, hogy akadályozza meg a kézzel történő újraszámolást. A republikánusok szerint a gépi számlálás a legmegbízhatóbb, szubjektív emberi tényezőktől mentes módszer. A mintavétel céljából kiválasztott négy szavazókörzettel kapcsolatban felhívják a figyelmet arra, hogy mind a négy körzet erősen demokrata többségű. (Ez valóban igazolható állítás, mert a gépi számlálás nyomán kimutatott változások jelentős Gore-fölény mellett keletkeztek.) Ezért a republikánusok határozottan tagadják a fenti adat megyei szintre történő
"kivetíthetőségét".

(MTI)