Eltérített egy dagesztáni repülőgépet egy csecsen férfi szombat éjjel. A gép Moszkva helyett ezért Dél-Izraelben kényszerült leszállni. A géprabló röviddel a kényszerleszállás után megadta magát az izraeli hatóságokoknak. A géprabló valószínűleg zavarodott elméjű, ugyanis kihallgatása során sem tudta megmondani, miért térítette el a gépet. A repülő fedélzetén tartózkodó 58 ember sértetlenül vészelte át a kalandot.

A gép közép-európai idő szerint szombat este tíz óra körül az Asztrahany és a Volgográd közötti légtérben járt már, amikor a légi kalóz átvette az irányítást. Az eltérített gépen 48 utas és a tíz fős legénység tartózkodik. Az utasok túlnyomó többsége dagesztáni. A fedélzeten tartózkodott Abduszamad Gamidov dagesztáni pénzügyminiszter is. A Tu-154-es repülőgép Izraelben, a Negev sivatagban fekvő Uvda katonai támaszpontján, egy a polgári közlekedés céljára fenntartott kifutópályán szállt le vasárnap hajnalban.

A kényszerleszállás után a géprabló hamarosan megadta magát. Az utasok kiszabadultak, senkinek sem esett bántódása. Az izraeli hatóságok röviddel azután, hogy elfogták a férfit, bejelentették: kiadják Oroszországnak a gép eltérítőjét. Az izraeli hadsereg parancsnoksága szerint a légikalóz zavarodott elméjű. Ezt a feltételezést támasztja alá az is, hogy a géprabló kihallgatása során sem tudta megmondani, miért térítette el a gépet, semmiféle követeléssel sem állt elő .

Az orosz állampolgárságú, csecsen nemzetiségű fiatalembert korábban háromszor ítéltek el különböző bűncselekményekért. A kihallgatás során kiderült, hogy utánzat volt a robbanószerkezet, amellyel a terrorista a pilótákat arra kényszerítette, hogy Izraelben szálljanak le.

A dagesztáni Mahacskala és Moszkva között közlekedő repülőgépen 48 utas és tíz fős személyzet tartózkodott. A gép először Bakuban szállt le, majd üzemanyag vételezése után Izraelbe repült tovább, ahol a dél-izraeli Uvda katonai repülőterén landolt.

Az, hogy a géprabló egyedül volt, csak vasárnap reggelre derült ki. Az incidens miatt a Washingtonba tartó Ehud Barak miniszterelnök előbb úgy döntött, hogy visszatér Izraelbe, de a kedvező hírek hallatán ismét meggondolta magát. Nem sokkal azelőtt, hogy leszállt volna Izraelben, repülőgépe a levegőben megfordult és ismét az amerikai főváros felé vette az útját.

(MTI)