Koszovó városaiban több tízezer albán nemzetiségű lakos tiltakozott hétfőn, követelve a Szerbiában fogva tartott albán nemzetiségű foglyok azonnali szabadon engedését.

Az egész Koszovót felölelő tiltakozó megmozdulás előtt egy héten át kisebb tüntetéseket rendeztek a tartományban a fogva tartottak hozzátartozói. Pristina főutcáját egy hete tartja lezárva több tucat édesanya Djakovica városából, akiknek fiai szerbiai börtönökben raboskodnak. Djakovicában 750 férfi sorsáról nem tudnak semmit. Valamennyien akkor tűntek el, amikor a NATO tavalyi támadása idején a jugoszláv haderő lerohanta a várost.

"Azt kérjük, hogy ne játsszanak többé az érzelmeinkkel. Azonnal engedjék szabadon a foglyokat" - hangoztatta a fővárosban összegyűlt tömeghez intézett beszédében Shukrije Rexha, a tüntetés szervezője. Rexha asszony felszólította a nemzetközi közösséget, gyakoroljon nyomást Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnökre, hogy engedje szabadon az albán foglyokat.

"Belgrádot befogadta minden nemzetközi intézmény és testület, és most a belgrádi vezetőknek is be kell tartaniuk a játékszabályokat, szabadon kell engedniük a foglyokat" - közölte a pristinai tiltakozókhoz fordulva Arben Fetoshi diákvezető. A tiltakozók azt is követelték, hogy a nemzetközi közösség segítsen megtalálni az eltűnteket.

A tiltakozók hétfőn körbevették az ENSZ-igazgatás épületét, és matracokat helyeztek el Pristina főutcáján. Sokan közülük csatlakoztak a djakovicai anyákhoz. Szerbiai városokban nyolcszáz koszovói albánt tartanak fogva. Koszovóban ezenkívül mintegy 3400 ember - többségük albán, de van közöttük koszovói szerb és cigány - sorsáról nem tudni semmit sem.

(MTI)

Ajánló:

(Összefoglaló a koszovói háborúról)

Korábban:

(2000. november 9.)