A liverpooli Alder Hey kórházban tavaly fedezték fel, hogy 1988 és 1995 között az intézményben számos elhunyt újszülöttet fosztottak meg belső szerveiktől, majd megtartották azokat. A legújabb felfedezés szerint a kórházban 400 olyan magzati szervet találtak, amit szülés vagy vetélés útján világra jött csecsemőkből távolítottak el, megtartásukhoz pedig nem kérték a szülők engedélyét. Az egészségügyi szervek szerint a hír nem új, mivel erről már minden érintett közel egy éve tud.

Az Alder Hey kórházban elhunyt csecsemők szüleit képviselő Pity2 elnevezésű szervezet jelentése szerint a szülőket nagyon mélyen érintette a kórtani kollekció megtalálása. A 400 magzati szervgyűjtemény Dél-Nyugat Anglia kórházaiból származik. Többségük - több mint 300 - abból a két liverpooli szülőotthonból származik, amely öt évvel ezelőtt egyesült az ugyancsak a városban található Női Klinikával.

A lelet azt bizonyítja, hogy több száz családot csaptak be a kórházakban, amikor tudtuk nélkül távolítottak el és tartottak meg agyakat, szíveket és egyéb szerveket az intézményben elhunyt csecsemőkből. A Női Klinika bevallottan 320 magzatot küldött az Alder Hey-be, a szokásos halottkém által végzett kórtani vizsgálatra.

Ugyanakkor Hugh Lamont, a Nemzeti Egészségügyi Szervezet észak-nyugati igazgatója szerint köztudott, hogy a kórházban magzati szerveket tartottak. Szerinte 10 hónapja tudni lehet a gyűjteményről és erről a Pity2-t is értesítették. Az igazgató szerint a mostani bejelentéssel, csak az Alder Hey-nek akarnak rosszat, ugyanis úgy véli, hogy a gyászoló családokat egyáltalán nem érdekli a téma.

Lamont azzal azonban egyetért, hogy nem volt jogszerű a szülők beleegyezése nélkül megtartani a magzatokat.

Ajánló:

angolul

Korábban:

(2000.11.09.)