Florida állam választási bizottságának elnöke, Katherine Harris államtitkár nem hosszabbítja meg a floridai szavazatok végleges összeszámlálásának kedden, helyi idő szerint délután öt órakor lejáró határidejét. Az elnökválasztás hivatalos végeredményének kihirdetése, mely már tartalmazza a külföldről levélben szavazók voksait is, szombaton várható.

A bejelentés hatalmas felháborodást okozott a demokraták körében, akik Florida négy, erősen demokrata többségű megyéjében szorgalmazták, hogy kézi módszerrel ismét számolják át a szavazatokat. Ettől azt remélik, hogy a szavazólap-leolvasó gép által érvényes szavazatként nem érzékelt szavazólapok egy részéről megállapíthatják: a szavazó szándéka arra irányult, hogy Al Gore demokrata elnökjelöltre szavazzon, csak éppen nem távolította el tökéletesen a perforált papírrészt.

Ilyen alapon természetesen George Bush republikánus elnökjelölt is nyerhet további szavazatokat, de a statisztikai valószínűség szerint kevesebbet, mint Gore, hiszen a demokraták által kiválasztott, Florida keleti partján fekvő megyékben a szavazatok többségét a demokrata jelölt kapta.

A republikánusok nem kértek kézi újraszámlálást a floridai nyugati parton fekvő republikánus többségű megyékben, hanem az első két, géppel elvégzett szavazatszámlálási eredmény elfogadását követelik. Ezek az eredmények ugyanis Bush csekély mértékű győzelmét mutatták ki.

A demokraták által szorgalmazott kézi újraszámlálást Palm Beach megyében csak egyszázaléknyi szavazazókörzet vonatkozásában végezték el egyelőre. Volusia megyében vasárnap kezdtek hozzá gőzerővel, Miami-Dade és Broward megyében még csak ezután akarnak hozzákezdeni a kézi számláláshoz. Felettébb kérdéses azonban, hogy ezzel végezni tudnak-e kedd délutánig, márpedig ha nem tudnak végezni, akkor az elvégzett részmunka is kárba vész, a megyének a második gépi számlálás eredményét kell leadnia hitelesítendő eredményként. Ezért e megyék demokrata illetékesei a Katherine Harris által változtathatatlannak minősített határidő meghosszabbítását kérik az illetékes floridai állami bíróságtól.

Eközben azonban Miamiban az illetékes szövetségi bíró előtt megkezdődött a meghallgatás annak a republikánus kérelemnek az ügyében, amely arra irányul, hogy a bíró állítsa le a kézi számlálást, mert az méltánytalan a többi választási régióval szemben, és az emberi tévedések kockázatát hordozza. A republikánusok szerint a szavazatleolvasó gépezet, ha esetenként nem érzékeli is megfelelően egyes szavazók "szándékát", tévedése mindenképpen pártsemleges, és statisztikailag arányos. A Miamiban zajló meghallgatásról az amerikai elektronikus tömegtájékoztatás nagy bánatára kitiltották a tévékamerákat.

A fent említett keddi határidő nem vonatkozik a tengerentúlról postán még mindig érkező szavazatok feldolgozására. Ez utóbbinak a határideje november 17., péntek 24 óra, ami budapesti idő szerint szombat reggel 6 óra. Az ilyen voksokat is figyelembe vevő végső szavazatösszegzés nyilvánosságra hozatalának határideje szombat. Ezután az eredményhirdetés - amely már eldöntheti a múlt keddi amerikai elnökválasztás végkimenetelét - szombaton, floridai idő szerint "valamikor délután", vagyis budapesti idő szerint az esti, illetve késő esti órákban várható.

Ha a keddi 17 órai határidőig valamely megye nem jelenti végső, hitelesíthető összesítését a floridai fővárosban, Tallahassee-ben ülésező központi testülethez, akkor annak a megyének az adatai nem tükröződhetnek az állami összesítésben.

Ha a végeredményben már nem tükröződhetnének további, kézi számlálás nyomán módosult adatok, valamint a tengerentúli szavazatok sem módosítanák a számokat, akkor a dolgok pillanatnyi állásáról szóló, hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint George Bush republikánus elnökjelölt kevesebb mint háromszáz szavazatkülönbséggel megnyerné a floridai választást és ezzel minden bizonnyal az amerikai elnökválasztást.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] dossziéja.