Az orosz főügyészség hétfőn vádat emelt és körözést adott ki Vlagyimir Guszinszkij médiamogul ellen. A Média-Moszt tulajdonosa ugyanis nem jelent meg a hétfői kihallgatási idézésen.

Az Izraelben tartózkodó Guszinszkij nem jelent meg a hétfői kihallgatáson, ügyvédei visszautasították a vádakat, s az ügyészségi nyomozók felelősségre vonását követelték a szerintük nevetséges és koholt vádak miatt. Valerij Nyikolajev orosz főügyészségi nyomozó annak ellenére döntött a vádemelés mellett, hogy a Média-Moszt békemegállapodást kötött a Gazprommal a lejárt adósságok törlesztéséről. Guszinszkijt a nyár elején egyszer már őrizetbe vette az ügyészség, de akkor csak privatizációs csalással vádolták, most pedig azzal, hogy külföldre menekítette a Média-Moszt és a NTV tv-csatorna aktívumait.

Guszinszkij állami pénzekből és kölcsönökből hozta létre sajtóbirodalmát, s Borisz Jelcin elnök 1996-os újjáválasztásában való közreműködéséért a médiaholding további kedvezményeket kapott a hatalomtól. A Guszinszkij tulajdonában lévő médiumok azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen kampányoltak, s a sajtócár elvesztette a befolyását a Kreml holdudvarában. Ugyanez történt a szintén orosz-izraeli állampolgárságú Borisz Berezovszkij ismert sajtómágnással, akit szerdára rendelt be kihallgatásra az orosz főügyészség, az Aeroflot légitársaság pénzeinek elsikkasztása ügyében.

(MTI)

Korábban:

(2000.06.13.)