A Palm Beach megyében szombat éjjel lebonyolított mintavételi célzatú kézi szavazatszámlálás után vasárnap Volusia megyében is megkezdték a keddi amerikai elnökválasztáson leadott szavazatok kézzel történő újraszámlálását. Az újraszámlálásokra azért került sor, mert a szavazatleolvasó gép sokszor nem számítja érvényes szavazatnak, ha a szavazólapon a jelölt neve melletti perforált papírrészt nem távolítják el elég alaposan.

Palm Beach megye után vasárnap Volusia megyében is elkezdték kézzel újraszámolni a szavazatokat. Emellett valószínűleg Miami-Dade és Broward megyében is sor kerül a szavazólapok kézi ellenőrzésére. Mind a négy szóban forgó megye demokrata többségű, így a kézi szavazatszámlálás révén nagy mértékben növekedhet a Gore-ra adott voksok száma.

Az újraszámlálásokra azért kerül sor, mert a szavazatleolvasó gépezet sok esetben nem számítja érvényes szavazatnak, ha a szavazólapon a jelölt neve melletti perforált papírrészt nem távolítják el elég alaposan.

Miami-Dade és Broward megyéből még nem érkezett hír a kézi számlálás megkezdéséről. Palm Beachben 450 ezer, Volusia megyében 184 ezer szavazólapot kell egyenként megvizsgálni.

A republikánusok - miután mind az eredeti szavazatszámlálás, mind az újraszámlálás George Busht hozta ki győztesnek - az újabb, immár kézzel történő szavazatszámlálás ellen foglaltak állást.

Az újraszámlálás legvégső határideje péntek: ekkor ugyanis le kell zárni a tengerentúlról postán érkező szavazatok fogadását és feldolgozását, ezután már nem lehet tovább ellenőrizni a már megszámolt szavazócédulákat sem.

(MTI)