Harmadszor is elutasította a lordok háza a brit kormány törvényjavaslatát, amely 16 évre szállítaná le a kölcsönös beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat korhatárát a homoszexuálisok esetében. A heteroszexuális fiatalok ugyanis 16 éves koruktól létesíthetnek szexuális kapcsolatot. Az alsóház már korábban elfogadta a kabinet módosító javaslatát. A kormány már csak egy 1911-ben hozott törvényre hivatkozva módosíthatja a jogszabályt.

A brit parlament felső házának tagjai pártállásra való tekintet nélkül a hétfői ülésen 205 szavazattal 144 ellenében megszavazták a kormány törvénytervezetéhez benyújtott azon kiegészítő javaslatot, hogy tiltsák be az anális szexuális kapcsolatot mind lányok, mind fiúk estében 18 év alatt. A lordok ezzel újabb csapást mértek a kormány törvénytervezetére, amelyet az alsóház már mindhárom olvasatban elfogadott.

Kormányforrások a szavazás után jelezték, a lordok ellenállása ellenére keresztül viszik a szexuális bűncselekményekről szóló törvény megváltoztatásának tervét, akár úgy is, hogy alkalmazzák az 1911-ben elfogadott, majd 1947-ben módosított úgynevezett Parlamenti Törvényt. Ez lehetővé teszi a kormány által beterjesztett törvénytervezetek elfogadását a lordok házának egyetértése nélkül, csupán az alsóház képviselői által. A törvényt az elmúlt évtizedekben csak három esetben alkalmazták a különböző kormányok.

A munkáspárti kormány azzal érvel, hogy a törvénnyel az egyenlőség elvét kívánja tiszteletben tartani, mivel a heteroszexuális kapcsolatok esetében már 1994-ben 16 évben állapították meg a kölcsönös beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat alsó korhatárát.

Young bárónő, a családi értékek egyik legszókimondóbb védelmezője a lordok házában, a hétfői módosító indítvány előterjesztője beszédében viszont arra figyelmeztetett, hogy a törvény eredeti formájában való elfogadása a szodómia kockázatát jelenti a 16 éves fiatalok esetében.
A bárónő szerint ugyanis a tizenhat évesek még gyerekek, szükségük van a védelemre a bizalmukkal potenciálisan visszaélőkkel és a nemi úton terjedő betegségek, például az AIDS veszélyeivel szemben.

(MTI)

Ajánló:

Szervezet a magyar melegekért.