Nem hivatalos adatok szerint Bush előnye Floridában már csak 290 szavazat. Az eredmény néhány perccel azután született, hogy lejárt a helyi idő szerint délután 5 órában meghatározott határidő. Eddig kellett Florida összes megyéjének beküldenie a szavazások összegzését. Hivatalos eredmény ugyanakkor még mindig nem született. Viszont újabb fellebbezés született: most a republikánusok részéről.

Volusia és Broward megyében befejezték a szavazatok újraszámlását, ami a demokratáknak hozott 102 szavazatot. Így a nem hivatalos adatok szerint a republikánus Bush előnye már csak 286 szavazat.

A mai nap a különböző jogi aktusok jegyében telt el.
Délelőtt az a bírói döntés született, hogy a ma délutáni határidőt nem lehet módosítani: helyi idő szerint 17 óráig be kell fejezni a szavazatok összegzését. Ezt a demokraták kezdeményezték, mivel a vitatott megyékben még folyik a szavazatok kéziszámlálása. A döntést a demokraták megfellebbezték.

Ugyanakkor a határidő változtathatatlanságának esetleges jogerős kimondása sem tiltaná meg magának a kézi szavazatszámlálásnak a folytatását. Elvben tehát elképzelhető, hogy a kézi számlálást folytató megyék e számlálás kedd délutánig elért részeredményeit - mivel a munkát nem képesek teljesen elvégezni - nem tudják majd tükröztetni a leadott összegzésükben, ám határidő után végigcsinálhatják a számlálást, és mivel a tengerentúli szavazatok feldolgozására egyébként is péntek éjjelig várni kell, erre hivatkozva utóbb mégis előterjeszthetik számadataikat.

A bíró - a fentiekkel összhangban - azt is kimondta, hogy az egyes megyék határidő után is beküldhetnek kiegészítéseket, pótlásokat az eredeti összegzésükhöz. Ez a demokratáknak kedvez, mert még nem sikerült - és határidőre nyilván nem sikerül elvégezni - a kézi újraszámlálást. A bírói végzés azonban ehhez hozzáteszi: az állami szavazatösszesítő testület vezetője saját hatáskörében dönthet arról, hogy ezeket a kiegészítéseket, pótlásokat figyelembe veszi-e. Ez a republikánusoknak kedvez, mert a szóban forgó vezető a republikánus pártállású Katherine Harris, Florida "államtitkára". A bírói végzés olyan korlátot állít Katherine Harris szabad mérlegelési jogával szemben, hogy e mérlegelési jogot nem szabad "önkényesen" gyakorolni.

A republikánusok a délután öt órai határidő előtt néhány perccel újabb fellebbezéssel éltek: azt kérték, hogy állítsák le a szavazatok kézi összeszámlálását. Ezzel a republikánusok egy hétfőn született bírói döntést támadtak meg.

[*****]