Oroszország annak hivatalos elismerésére készül, hogy a Szovjetunió törvényellenesen börtönözte be a svéd Raoul Wallenberget, aki a második világháború idején zsidók tízezreinek az életét mentette meg Magyarországon. Az orosz katonai főügyészségtől kiszivárogtatott értesülések szerint várhatóan Vlagyimir Putyin elnök fogja aláírni azt a rendeletet, amelyben hivatalosan elismerik: Wallenberget törvényellenes módon tartották fogva a Szovjetunióban, ahol aztán meg is halt.

A politikai megtorlások áldozatainak rehabilitációjával foglalkozó elnöki bizottság illetékese szerint az elnöki rendelet az első szükséges lépés Wallenberg rehabilitálásához. Arról azonban nem tudni semmit, hogy előkerül-e bármilyen új információ, amely az orosz és svéd kutatóknak segítségére lehet annak kiderítésében, hogy mi történt a volt svéd diplomatával, miután 1945-ben eltűnt Budapestről. Az orosz-svéd közös kutatóbizottság ebben a hónapban tervezi vizsgálatainak közzétételét.

Az egyik leggazdagabb svéd iparmágnás családból származó Raul Wallenberg állítólag 100 ezer hamis svéd útlevelet bocsátott ki a zsidók megmentésére.

A hivatalos szovjet verzió az ügyben az volt, hogy Wallenberget 1945. január 17-én kémkedés miatt letartóztatta a Vörös Hadsereg elhárítása Debrecenben, ahonnan Moszkvába szállították. A volt svéd diplomata további sorsáról nem tudni semmit, sokan azt feltételezik, hogy meggyilkolták. Oroszország évekig azt mondta, hogy Wallenberg természetes halállal halt meg 1947-ben, 34 évesen a szovjet titkosrendőrség, az NKVD központjában.
Némelyek azonban a háború utáni években látni vélték Wallenberget különböző munkatáborokban.

Október végén az ukrán Bohdan Tarnovszki a televízióban arról számolt be, hogy szabálytalan katonai csajkája miatt vette őrizetbe Wallenberget. Állítása szerint annak idején egy okmányt írattak alá vele, miszerint senkinek sem beszél Wallenbergről.

Ajánló:

Ember Mária írása.

Korábban:

(2000.10.21.)