A Kitzsteinhornra vezető vasút szombat reggeli katasztrófája nyomán kedd estére 128 holttestet emeltek ki a kiégett szerelvény roncsaiból. Mivel a mentők éjszaka is megállás nélkül dolgoznak, számítani lehet rá, hogy szerdára befejeződik mind a 156 áldozat kiemelése.

A katasztrófa okait még mindig keresik a nyomozó hatóságok és a szakértők. Franz Lang őrnagy, a nyomozás vezetője szerint a nyomok és a tanúvallomások ellenőrizése még jó ideig el fog tartani. A nyomozás vezetője egyelőre okként kizárta az emberi mulasztást.

Az osztrák televízió hírei szerint a nyomozók még az alagút előtt olyan nyomokat találtak, ami arra enged következtetni, hogy a kocsi még ott kigyulladt. Tanúvallomások szerint már az előző szerelvény is leállt az alagútban rövid időre. Az ORF hírei szerint a holtestek helyzetéből arra lehet következtetni, hogy a kocsik ajtajai kinyíltak a katasztrófát megelőzően. A menekülést a füst és az abban lévő mérgező anyagok tették lehetetlenné, mint az egy kísérlet során is megerősítést nyert.

Szakemberek kísérletképpen sílécet és olyan síruhát gyújtottak meg, mint amilyet a legtöbb áldozat viselt. A mérési eredmények megdöbbentően igazolták feltevésüket, hogy az égés során annyi káros anyag került a vonatszerelvény zárt terébe, hogy a túlélés lehetősége nullára csökkent. Miután a szerelvény ajtajai kinyíltak az alagút kéményszerű kiképzése lobbantotta újra lángra a tüzet, ami olyan intenzitással éledt fel, hogy a vonatból csak az alváz maradt meg.

Az alagútban dolgozó emberek - nagyrészt önként jelentkező, hivatásos katonák - nagyon rossz körülmények között végzik munkájukat. A vasúti alagutat egy 700 méter hosszú másik vágaton át közelítik meg, onnan több mint 2000 lépcsőfokon ereszkednek le a kiégett szerelvényig, ahol fagypont körül van a hőmérséklet. Mindehhez járul a rendkívül súlyos lelki megterhelés.

A katonák elöljárói gondoskodnak arról, hogy az emberek ne dolgozzanak fizikai és lelki teljesítőképességük végső határáig, sűrűn váltják a csoportokat, és azoknak, akik éppen pihennek, pszichológusi ellátást, meleg zuhanyt és ágyat biztosítanak. A munkálatokat nehezíti a rossz idő, amely akadályozza a holttesteket Salzburgba szállító helikopterek tevékenységét, valamint a kőomlás veszélye az alagútban.

A vizsgálóbírónő döntése alapján egy külföldi szakértő is bekapcsolódik a nyomozásba, nevezetesen egy német tűzszakértő. Edward Fagan amerikai ügyvéd, aki a kárpótlási ügyekben indított gyűjtőpereivel vált ismertté, felajánlotta segítségét az áldozatok hozzátartozóinak.

Ausztriában mindenütt gyűjtéseket indítottak a hozzátartozók javára, s a Fényt a sötétébe elnevezésű, fogyatékos gyerekeket támogató jótékonysági szervezet, amelynek fő gyűjtőkampánya mindig ilyenkor, karácsony előtt zajlik, az idei bevételből több millió schillinget ajánlott fel a hozzátartozóknak.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 14.)