December elsején Párizsból ismét Bagdadba indul egy bérelt repülőgép, hogy megtörje az Irak ellen elrendelt légiközlekedési ENSZ-tilalmat - jelentették be hétfőn a szervezők. Az "Egy repülőgépet Iraknak" akciót három francia humanitárius szervezet kezdeményezte.

Az első bérelt francia gép szeptember 22-én szállt fel a francia fővárosból ötvenfőnyi orvoscsapattal a fedélzetén, hogy a Zéphyr névre keresztelt jelképes akció keretében segítséget nyújtson a tizedik éve ENSZ-embargótól sújtott közel-keleti országnak.

A bagdadi repülést engedélyező, nem egyeztetett francia lépést az ENSZ BT-ben nehezteléssel és értetlenkedéssel fogadták. Az akció folytatásaként egy héttel későbbi időpontban már 150 francia és európai közéleti személyiség - köztük volt miniszterek, parlamenti képviselők, művészek - vállalkozott volna arra, hogy részese legyen a kezdeményezésnek, a szeptember 29-i felszállást azonban szervezési nehézségek miatt az utolsó pillanatban lefújták.

A december elsejére beharangozott következő felszállást az elmaradt második pótlásának szánják, ha addigra - mint a szervezők ígérik - sikerül megoldani a gép bérlésével kapcsolatos technikai és jogi problémákat. Ezen a gépen indulnak Bagdadba azok az európai személyiségek, akik a szeptember végi időpontban nem jutottak el az iraki fővárosba.

Részvételükkel tiltakozni kívánnak azok ellen az intézkedések ellen, amelyek a bagdadi rezsim megbüntetése címén szerintük elsősorban az iraki lakosságot sújtják.

(MTI)

Korábban:

(2000. szeptember 22.)