Keddre virradó éjszaka is dolgoztak a mentőegységek a Kitzsteinhornra vezető kötélvontatású vasút szombati katasztrófájának helyszínén, s reggelig összesen 90 áldozat földi maradványait hozták felszínre. Az eddigi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a szerelvény már az előtt meghibásodott, hogy az alagútba ért volna. A halottak száma a listákból készült közvetett azonosítás alapján 156-ra tehető, azzal, hogy 4 további személy sorsa egyelőre nem ismeretes.

A katasztrófa okait illetően a szakértők még sötétben tapogatóznak. A völgyi állomás és az alagút bejárata között találtak nyomokat, amelyeknek elemzése alapján esetleg következtetéseket lehet majd levonni arra nézve, hogy netán a szerelvény meghibásodása okozta-e a tüzet. Arra a korábbi állításra, hogy esetleg üzemanyagot szállított a szerelvény, nem találtak utalást. A vonat állapota jelenleg nem engedi megállapítani, hogy az ajtók kinyíltak-e, de a holttestek helyzetéből - nevezetesen abból, hogy sok halottat a vonattól távol találtak meg - az a következtetés adódik, hogy az ajtók kinyíltak. A vasút alkalmazottainak a vonatvezetővel való érintkezésről szóló beszámolóiból annyi kiderült, hogy a szerelvényt nem a vezető állította le, hanem az leállt.

Franz Lang, a bűnügyi nyomozás vezetője szerint az áldozatok tényleges azonosításakor nagyon óvatosan kell kezelni a tényeket is. Emlékeztetett arra, hogy a Tauern-alagútban történt tűzeset nyomán az áldozatok azonosítása után a helyszínen a romokat konténerekbe gyűjtötték, majd tíz hónap elteltével, amikor az egész világról beérkeztek az eltűnt személyekre vonatkozó információk, az egész halmazt futószalagokon átkutatták további maradványokat keresve, s csak ezután tekinthették befejezettnek az azonosítás folyamatát.

A lapok olvasói, a televízió nézői a szállodák bejelentőiből és más jegyzékekből összeállított közvetett azonosítási lista alapján egyre több áldozatról szereznek információkat. Akad család, ahol a két gyerek, édesapjuk és egy barátjuk halt meg, akad kisfiú, akinek édesapja és édesanyja van az áldozatok között, van család, amelyből a szülők elmentek a korábbi vonattal, a nyolcéves gyerek három síoktatóval ült a szerencsétlenül járt szerelvényen. Iskolák gyászolják tanulóikat, a welsi önkormányzat több mint 30 munkatársát, és szinte nem is lehet felsorolni a személyes tragédiák szomorú változatait.

Kaprunban, ahol a vasút völgyi állomása van, szinte minden házban gyászolnak közeli hozzátartozót, távolabbi rokont vagy jó barátot. A falu szinte teljesen kihalt: a helybeliek elbújnak gyászukkal, a turisták elutaznak, és a település képét a helyszínre érkezett több mint 500 újságíró határozza meg.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.13.)