A palesztinok azzal vádolják az izraelieket, hogy a palesztin területeken kitépik a fáikat, főleg a megélhetési forrásukat jelentő olajfákat. A Jordán folyón túli területeken és a Gáza övezetben az izraeli hadsereg négyezer fát vágott ki gyökerestül a palesztin felkelés szeptember 28-i kezdete óta.
A palesztin területeken évente 30 ezer tonna olívaolajat termelnek, aminek felét exportálják.

Azzam Tabila, a palesztin mezőgazdasági minisztérium tisztviselője kijelentette: az izraeli hadsereg és a zsidó telepesek tudják, hogy mit jelent az olajfa a palesztinok számára. Azzal büntetnek bennünket, hogy kivágják fáinkat - tette hozzá.

Jarden Vatiki, az izraeli hadsereg egyik vezetője megerősítette a fák eltávolítását, de szerinte csupán biztonsági intézkedésekről van szó. Azt állította, hogy az olajfák kivágása nem kollektív büntetés, hanem része az elővigyázatossági lépéseknek, és ezért a mezőkön lövöldöző palesztinok a felelősek.

Az AFP anyagában emlékeztetett arra, hogy a hétfői összecsapást követően, amikor Rámalláhban megöltek három izraeli katonát, a hadsereg újra fákat tépett ki.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 15.)