A délkelet-kínai Csangcsouban adóemelés miatt tüntető banántermelők szerdán összecsaptak a rendőrséggel. Az összecsapásban legalább öt tüntető megsebesült.

A hongkongi Emberi és Demokratikus Jogok Tájékoztató Központjának közleménye szerint mintegy ezer tüntető csapott össze 300 rohamrendőrrel a Tajvani-szoros közelében fekvő, Fucsien tartománybeli nagyvárosban.

A termelők a közigazgatási panasziroda előtt tiltakoztak a banáneladásokra kivetett regionális adó 60 százalékos (kilogrammonként 0,12 jüanról 0,20-ra) emelése ellen, egyúttal a helyi vezetők menesztését és szabad helyhatósági választások megtartását követelték - közölte a jogvédő szervezet.

Az érintett panasziroda egyik illetékese az AFP-nek azt mondta: mindössze 2-300 termelő vett részt a megmozdulásban, és tagadta, hogy bármilyen összecsapásra sor került volna.

A helyi hatóságok által anarchikusan bevezetett adók és illetékek rendszeresen felkorbácsolják a hangulatot Kína falusi vidékein - írja a francia hírügynökség. A Fucsiennel szomszédos Csianghszi tartományban idén augusztusban egy halottja és mintegy száz sebesültje volt 20 ezer tüntető és kétezer rendőr összecsapásának.

(MTI)