A kitzsteinhorni gleccservasút szombati katasztrófája immár hivatalos adatok szerint 155 ember életét oltotta ki. A salzburgi törvényszéki orvostudományi intézetben az elszenesedett holttestek azonosítása zajlik, s ez valószínűleg heteket vesz igénybe. A katasztrófa okainak kiderítésén bűnügyi technikusok fáradoznak.

Az alagútban 152 holttestet találtak, a hegyi végállomáson három ember vesztette életét. A kiégett szerelvényből a nap folyamán emelik ki az utolsó halottat, s ezzel a munkának ez a legnehezebb része várhatóan még szerdán befejeződik.

Az előző napi 156 vélt áldozat közül egyről kiderült, hogy egy tavaly ellopott amerikai hitelkártyával kölcsönzött ki sílécet, s nem azért nem vitte vissza, mert meghalt, hanem mert nyilván már értékesítette a felszerelést.

Az áldozatok között 92 osztrák, 37 német, egy brit, tíz japán, két holland, négy szlovén, egy cseh és nyolc amerikai van, a többi azonosságát még nem sikerült kideríteni. A pályatesten talált, egyelőre azonosítatlan anyagnyomok megérkeztek a bécsi bűnügyi technikai intézetbe, ahol néhány napot vesz igénybe az elemzésük.

Franz Lang őrnagy, a bűnügyi nyomozás vezetője szerdán sem tudott állást foglalni a katasztrófa okait illetően, annyit azonban egy kérdésre válaszolva elmondott: egyelőre semmi nem mutat emberi mulasztásra. Nem tudta megmondani, mikor zárul le a nyomozás, ugyanakkor kijelentette: a nyomozó szervek nem is hagyják magukat sürgetni.

A vasutat üzemeltető társaság lefolytatta első megbeszélését a biztosítótársasággal, ügyvédek hozzáláttak a kártérítési perek előkészítéséhez.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.15.)