Országszerte tiltakozó akciókat szervez egy nacionalista horvát társadalmi szervezet Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök zágrábi látogatása ellen. A Honvédő Háború Méltóságának Megvédésére Alakított Központ spliti szervezete bejelentette: elítéli, hogy a jugoszláv államfő november 24-én részt vesz az EU zágrábi csúcsértekezletén. A szervezet ezért Kostunica látogatása miatt november 21-től tiltakozássorozatot indít, amelynek központi rendezvényét a horvát fővárosban tartják az EU csúcsértekezletével egy időben.

A néhai Franjo Tudjman elnök nacionalista irányvonalát követő szervezet elsősorban - vidéki - veteránszervezeteket tömörít. A csoportosulás legnagyobb visszhangot kiváltó akciója az volt, amikor aláírásgyűjtő kampányt indított háborús bűnökkel vádolt horvátok letartóztatása ellen. A központ kezdeményezésére több tízezren aláírásukkal támogatták azt a követelést, hogy az új horvát hatóságok állítsák le a horvátországi szerbekkel szembeni kegyetlenkedések elkövetőinek letartóztatását.

E szervezet spliti központja Kostunica látogatása kapcsán sajtóértekezleten jelentette be, hogy botrányosnak tartja, amiért az új horvát vezetés bűnösöknek bocsát meg, akik ráadásul még pénzügyi támogatást is kapnak a nemzetközi közösségtől. A horvát vezetés ugyan megértést mutat Jugoszlávia és Kostunica iránt, a veteránok azonban nem fogadják el ezt - jelentette ki Petar Kacunko, a szervezet egyik vezetője.

Kacunko nehezményezi, hogy Jugoszlávia egy éjszaka alatt 500 millió dolláros segélyt kapott a nemzetközi közösségtől, míg Horvátország szerencsésnek mondhatja magát, ha 80 milliót folyósítanak neki, ráadásul azt is szerb házak felújítására kell majd költenie. A nyilatkozó szerint Stipe Mesic horvát elnök Kostunica személyében "deklaráltan csetniket és szerb nacionalistát" üdvözöl majd Zágrábban. A szervezet elítél minden olyan horvát tisztségviselőt, aki nem kérdezi meg Kostunicától: mi lett a sorsa az eltűnt és a fogságba esett horvát honvédőknek.

(MTI)