Megszülettek a hivatalos választási eredmények Floridában. Eszerint Bush 300 szavazattal vezet a demokrata jelölttel szemben. Ez azonban nem a végső eredmény. Egyrészt péntekig érkeznek meg a külföldön tartózkodó floridaiak szavazatai, másrészt néhány megye - ahol a szavazatokat kézzel számolják újra - még nem készült el a voksok végleges összegzésével.


Fotó: Reuters
Palm Beach megye szavazatszámláló helysége -
még nem dőlt el, kapnak-e haladékot
Florida állam választási bizottságának elnöke, Katherine Harris bejelentette: a 67 megye eredményeinek összegzése után George W. Bush republikánus jelölt vezet 300 szavazattal. Ez nem sokkal több, mint amennyit a nem hivatalos jelentések mutattak. Az AP legutolsó jelentése 286 voks előnyt mutatott Bush javára. Ugyanakkor jóval kisebb a republikánus jelölt előnye a szavazatok első összeszámlálása után kihirdetetthez képest: Bush akkor 1725-tel kapott több voksot mint Al Gore.

Harris bejelentette: azok a megyék, amelyek újraszámolják a szavazatokat, helyi idő szerint szerda délután kettő óráig adhatják le halasztási kérelmüket. A megyéknek írásban kell megindokolniuk, miért tartják szükségesnek a szavazatok újraszámlálását.

A CNN szerint három megye - Palm Beach ( 450 ezer szavazat), Miami-Dade (650 ezer szavazat), Broward (körülbelül 600 ezer voks) - számolná át a szavazatokat. A BBC azonban úgy értesült, hogy Miami-Dade megyében a választási bizottság kedd este 2-1 arányban úgy szavazott, hogy nem tartanak az egész megyére kiterjedő, ismételt, immár kézzel történő szavazat-újraszámlálást. Miután ezek a megyék erősen demokrata többségűek, a statisztikai valószínűség szerint a kézi számlálás Gore számára több plusz szavazatot eredményezhet, mint Bush számára.


Fotó: Reuters
Karen Hughes, a republikánusok szóvivője
A keddi bírósági döntés kimondja: az egyes megyék határidő után is beküldhetnek kiegészítéseket, pótlásokat az eredeti összegzésükhöz. Ugyanakkor a döntés szerint az állami szavazatösszesítő testület vezetője saját hatáskörében dönthet arról, hogy ezeket a kiegészítéseket, pótlásokat figyelembe veszi-e. A bírói végzés olyan korlátot állít Katherine Harris szabad mérlegelési jogával szemben, hogy e mérlegelési jogot nem szabad "önkényesen" gyakorolni.

Miután nagyon kicsi a két jelölt közötti különbség - mindössze 300 szavazat -, valószínűleg a külföldön tartózkodó floridaiak voksai döntik majd el, hogy ki lesz az Egyesült Államok új elnöke. Ezeket valószínűleg pénteken összegzik majd.

A hivatalos eredmények ismertetése után Bush szóvivőnője, Karen Hughes kijelentette: a republikánus jelölt a most bejelentett adatok és a pénteken beérkező szavazatok összegét tekinti mérvadónak a választások kimenetelét illetően. Hughes hozzátette: az elnökjelölt reméli, hogy Al Gore is elfogadja ezeket az eredményeket.

"Palm Beach, Miami-Dade és Broward megyében nem újraszámlálják a szavazatokat, hanem újra felfedezik azokat" - közölte a republikánus szóvivőnő.

Hughes szerint semmiképpen nem tekinthető elfogulatlannak az újraszámlálás, mivel Floridában nincsenek egységes szabályok a kéziszámlálásra.

"Másképp csinálják az egyes megyékben, sőt az egyes megyéken belül is" - mondta Hughes.


Fotó: Reuters
William Daley, a demokraták kampányfőnöke
A demokrata elnökjelölt kampányfőnöke szerint az állami választási bizottság elnöke - aki republikánus pártállású - újra csak azon dolgozik, hogy megakadályozza a szavazatok újraszámlálását. Véleménye szerint az írásos indoklások megkövetelése is csak ezt szolgálja. William Daley visszautasította azt a republikánus vádat, hogy politikailag befolyásolnák a kérdéses három megye választási eredményeit.

[*****]