Az NTV orosz független tv-csatorna norvég szeizmográfiai megfigyelések adataira hivatkozva szerda este a Barents-tenger fenekén pihenő Kurszk atom-tengeralattjáró néhány kilométeres körzetében csaknem negyven kisebb erejű robbanásról tudósított.

A norvég szakemberek szerint a detonációk nem jelentenek semmiféle veszélyt a Kurszkra - hasonló, kisebb erejű robbanásokat az augusztus 12-i tragédia napján is regisztráltak -, s nem tartják kizártnak, hogy az orosz haditengerészet csak a "kíváncsiskodó" külföldi tengeralattjárókat kívánja távol tartani.

Az NTV tv-csatorna utalt arra, hogy a katasztrófa kapcsán számtalan feltevés látott napvilágot, így feltételezték azt is, hogy felszíni hajóval ütközött a Kurszk, illetve az orosz flottagyakorlatok során kilőtt torpedó találta telibe a búvárhajót. Ezért nem kizárt, hogy az orosz haditengerészet most megpróbálja eltüntetni azokat a nyomokat, amelyek nem illenek be a hivatalos verziókba. Az is elképzelhető, hogy a flottagyakorlatok és a katasztrófa során szétszóródott lövedékeket és aknákat semmisítik meg most.

Orosz szeizmográfusok egyelőre nem kívánták kommentálni az NTV értesüléseit, csak annyit közöltek, hogy a kisebb erejű rezgések esetében sokkal nehezebb megkülönböztetni a robbanást a földmozgástól.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 9.)