Ariel Saron izraeli ellenzéki vezető előrehozott választásokat sürget Ehud Barak miniszterelnök leváltására. Szerinte ugyanis nem szabad megengedni, hogy a Barak-féle Munkapárt tárgyaljon a palesztinokkal az esetleges békeszerződés feltételeiről.

A jobboldali Likud vezére, Ariel Saron Chicagóban zsidó szervezetek képviselői előtt kijelentette: a helyzet olyan veszélyessé fajult, hogy előrehozott választásokra van szükség. Mint mondta, az új kormány minden bizonnyal hatékonyabban fogja kezelni azokat a kérdéseket, amelyeket a jelenlegi figyelmen kívül hagy.

A Saron vezette Likud párt nem hajlandó Jeruzsálem megosztására, és nem támogatja az ütköző zóna szerepét betöltő bizonyos földterületek átadását a palesztinoknak. A Likud azt sem támogatja, hogy a palesztin menekültek hazatérhessenek.

Saron azt mondta, hogy nem az ő Templom-hegyen tett szeptember végi látogatása váltotta ki a máig tartó erőszakhullámot, szerinte az csak gyenge indok volt az előre eltervezett, összehangolt Izrael-ellenes palesztin kampány megindítására.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 14.)