A Fidzsi-szigeteken a legfelsőbb bírói fórum szerdán úgy foglalt állást, hogy a május 19-én kirobbant puccskísérlet utáni kormány törvényellenes, és az indiai származású Mahendra Chaudhry miniszterelnök kormányát vissza kell helyezni hivatalába.

A bíróság ítélete szerint törvényellenes és alkotmányba ütköző az, hogy az elvetélt puccskísérlet után a hatalmat magához ragadó Frank Bainimarama ellentengernagy, hadseregparancsnok átmeneti kormányt nevezett ki az ország élére.
A bírák Ratu Kamisese Mara elnököt a parlament azonnali összehívására szólították fel.

A bírói fórum szerint az 1997-es alkotmánynak - amely lehetővé tette, hogy Chaudhry az ország első indiai származású miniszterelnöke legyen - hatályon kívül helyezése téves döntés volt, és a Fidzsi-szigetek többnemzetiségű parlamentjének összetétele érintetlen.

Május 19-én George Speight, egykori bukott üzletember fegyveres lázadói megrohamozták a parlamentet, és az őslakosok nevében eltávolították a hatalomból Chaudhry kormányát. Chaudhryt 56 napi fogság után szabadon engedték, de a katonaság tiszta fidzsi átmeneti kormányt jelölt ki.

(MTI)

Korábban:

(2000. július 18.)