Al Gore amerikai alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje szerda este a kamerák elé állt, és olyan javaslatot tett George Bushnak, hogy - amennyiben a republikánus elnökjelölt óhajtja - tartsák meg a kézi szavazat-újraszámolást Florida összes megyéjében.

Gore a múlt keddi elnökválasztás óta meglehetősen visszavonult a nyilvánosságtól. Most Washingtonban jelent meg az újságírók előtt, és rövid nyilatkozatában elsősorban azt szorgalmazta, hogy folytassák le a szavazatok kézi újraszámolását az ezt kérvényező három megyében, vagyis Palm Beach, Broward és Miami-Dade megyében.

E három megye lakossága többségében a demokratákhoz húz, és így az ottani kézi újraszámolás statisztikai valószínűség szerint nyilván több Gore-szavazatot eredményezne a gépi számolás eredményéhez képest, mint ahány Bush-szavazatot. Erre tekintettel Gore hozzátette: ha republikánus riválisa óhajtja, ő sem ellenzi, hogy Florida összes, mind a 67 megyéjében megejtsék a kézi újraszámlálást.

A demokrata elnökjelölt szerint az újraszámlálás a megkezdéstől számított egy héten belül elvégezhető lenne. Al Gore emellett személyes találkozót javasolt George Bushnak, hogy javítsák a párbeszéd hangnemét a két tábor között.

Gore nyilatkozata előtt egy órával a floridai legfelsőbb bíróság elutasította azt a republikánus kérelmet, hogy akadályozza meg a kézi szavazatszámlálást, ami az adott körülmények között a republikánusok szerint nem tisztességes.

Az eddigi adatok szerint Floridában Bush 300 szavazattal vezet Gore előtt. Hátra van még a péntekig a tengerentúlról beérkező szavazatok feldolgozása.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] dossziéja