Argentína megpróbál védett státust szerezni nemzeti táncának, a tangónak. A futball mellett ugyanis a tangó juthat még az emberek eszébe Argentínáról. Ezt felismerve az argentin kormány nemzeti értékként akarja elfogadtatni a tangót az ENSZ kulturális szervezetével, az Unescóval.

Az argentín miniszterelnök, Fernando de la Rua a tangóért folyó kampány nyitásaként Buenos Airesben rendezett ünnepséget. Azt mondta: biztos abban, hogy az Unesco el fogja fogadni a tangót az argentín nemzeti identitás részeként. "A tangó kultúránk és lelkünk meghatározó része" - érvelt a miniszterelnök.

Az Unesco, amely már régóta védi a fontos művészeti értékeket, nemrégiben úgy döntött: "a népszerű vagy tradicionális kifejezési módokat" - mint a különböző nyelvek, az irodalom, zene vagy tánc - is meg kell őrizni.
A szervezet jövő év júniusig dönti el, hogy a tangót felveszi-e a nemzeti értékek közé - írta a BBC.

A tangó a 19. századból származó tánc, az Afrikából és Európából Argentínába érkező bevándorlók találták ki. A zene és a tánclépések az afrikai hatást az argentín tardíciókkal - amely spanyol és latin-amerikai eredetű is - ötvözik. A szexuálisan agresszív tánc népszerűvé vált a bárokban és bordélyházakban, annak ellenére, hogy eredendően két férfi táncolta. A tangó a 20. század elején vált valamennyi társadalmi réteg által kedvelt tánccá. A húszas években tűnt fel először párizsi lokálokban, majd innen terjedt el egész Európában.

Az utóbbi időben újjáéledt ez a tánc, köszönhetően például az Evita című népszerű musicalnek és más argentin témájú filmeknek. Az egykor rossz hírű tánc világszerte elterjedt, a táncfesztiválok egyik látványos eleme lett. Még Finnországban is minden nyáron rendeznek tangófesztivált. "A tangó olyan finnes, annyira erős" - mondta nemrég egy finn politikus, Eeva Kuuskoski a BBC-nek.

Ajánló:

(angolul)