Az orosz haditengerészet szerdán mélyvízi bombákat dobott le a Barents-tenger fenekén fekvő Kurszk körzetében, s valószínűleg a jövőben is sor kerül ilyen akciókra, amelyek részét képezik az orosz atom-tengeralattjáró védelmének. Mérések szerint a hajó körzetében nem nő a radioaktivitás.

A hajó által végzett bombavetésről - amelyet szerdán észleltek a norvég szeizmográfusok, csaknem negyven robbanást regisztrálva - a nemzetközi előírásoknak megfelelően előzetesen tájékoztatták a halászflottákat és más érdekelt szervezeteket - közölte az orosz Északi Flotta vezérkara. A murmanszki parancsnokság egyben közölte, hogy a Kurszk jövő nyárra tervezett kiemeléséig lesznek még ilyen bombavetések, s a tengeralattjáró felett állandó őrszolgálatot tartanak az orosz hadihajók.

Vjacseszlav Popov tengernagy, az Északi Flotta parancsnoka a Krasznaja Zvezda orosz katonalapban csütörtökön megjelent interjújában újólag kijelentette, hogy nem volt atomfegyver a Kurszk fedélzetén. Az orosz admirális a búvárhajó atomreaktorával kapcsolatban is igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, kiemelve, hogy a reaktor védőburka biztonságos, s rendszerei rozsdamentes és titánötvözetekből készültek, amelyeket nem fenyeget gyors korrózió.

Az augusztus 12-én bekövetkezett katasztrófa körzetében naponta többször is mérik a háttérsugárzást, de a csütörtöki adatok is azt mutatják, hogy a radioaktivitás nem növekedett.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.09.)