Florida állam szavazatösszesítő testületének vezetője nemet mondott arra a kérelemre, hogy három megyében számolják újra a szavazatokat. Katherine Harris hitelesnek tekinti az eddig beérkezett és feldolgozott adatokat. Eközben Bush visszautasította Gore korábbi javaslatát a szavazatok újraszámlálására Florida összes megyéjében. Bush szerint már csak egy érdemi teendő van: a péntek éjfélig érkező tengerentúli szavazatok feldolgozása után kihirdetni a győztest.

Katherine Harris, Florida állam szavazatösszesítő testületének republikánus pártállású vezetője nemet mondott arra a korábban hozzá intézett kérelemre, hogy három Floridai megyében számolják újra a szavazatokat. Harris szerda este sajtóértekezleten jelentette be: egyik kérelmező megyének sem engedélyezi a múlt keddi amerikai elnökválasztáson leadott szavazatok ismételt, kézzel történő újraszámolását.

Harris kedden közölte: elvárja a kézi újraszámlálást tervező megyéktől, hogy szerda délután 2 óráig terjesszék be hozzá indokaikat, miért kívánnak kézi szavazatszámlálást két (gépi) szavazatszámlálást követően.

Ezeket a beadványokat Broward, Miami-Dade és Palm Beach megye a határidőre előterjesztette. A beadványok az eredmény szoros voltára és a szavazatszámláló gép tökéletlenségére, a gép által érvénytelennek minősített szavazólapok nagy számára hivatkoztak. Utólagos adatkiegészítés lehetővé tételére irányuló kérelmet terjesztett elő egy negyedik megye (Collier) is, de ennek ügye nem kapcsolódik az előbb említett három, erősen demokrata többségű megyében tervezett kézi újraszámlálási problémakörhöz.

Katherine Harris mind a négy benyújtott megyei előterjesztést elutasította. Ezt azzal indokolta, hogy az előterjesztett indokok az ő megítélése szerint nem voltak elégségesek az újraszámláláshoz, vagyis nem teljesítik azokat a kritériumokat, amelyek a szavazatösszegzési határidő utáni szavazatszámlálás engedélyezésének az előfeltételei.

Teljesen bizonyos, hogy Harris döntése ellen bírósághoz fordulnak az arra jogosultak, és kérik az önkényesség megállapítását.

Katherine Harris azt is közölte, hogy fenti döntése alapján hitelesítettnek tekinti az eddig beérkezett és feldolgozott adatokat. Most már csak a tengerentúlról postán péntekig érkező szavazatokat kell feldolgozni, és utána a szavazatösszesítő testületi elnök asszony szombaton ki kívánja hirdetni az elnökválasztás hivatalos floridai végeredményét. Ezt csak akkor teheti meg, ha bírói döntés nem állít akadályt elé. Az eddigi adatok szerint Floridában Bush 300 szavazattal vezet Gore előtt. Hátra van még a péntekig a tengerentúlról beérkező szavazatok feldolgozása.

William Daley, Al Gore kampányfőnöke elmondta: bíróságon támadják meg az állami szavazatösszesítő testület vezetőnőjének elutasító döntését. Daley szerint Harris nyilatkozata sérti a kérdésre vonatkozó korábbi bírói állásfoglalásnak a szellemét. (A bíró azt mondta ki, hogy a testületi elnök nem járhat el önkényesen.)

Gore kampányfőnöke arra is felhívta a figyelmet: előzőleg több bírói fórum is elutasította annak a republikánus kérelemnek a teljesítését, hogy bírói szóval tiltsák meg a kézi szavazatszámlálás lebonyolítását az ezt tervező megyékben. A kézi szavazatszámlálást tehát a megyéknek joguk van elvégezni. Katherine Harris csak arról dönthetett - Daley szerint önkényesen -, hogy nem hajlandó figyelembe venni a kézi szavazatszámlálás majdani eredményeit. E döntését támadják meg a demokraták az illetékes floridai bíróságnál.

Bush elutasította Gore javaslatát Florida összes megyéjének szavazat-újraszámolására

Néhány órával Harris bejelentése előtt Al Gore amerikai alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje szerda este olyan javaslatot tett George Bushnak, hogy - amennyiben a republikánus elnökjelölt óhajtja - tartsák meg a kézi szavazat-újraszámolást Florida összes megyéjében.

George Bush republikánus elnökjelölt szerda késő este elhangzott nyilatkozatában visszautasította Al Gore demokrata elnökjelölt néhány órával korábban megfogalmazott javaslatait. Bush szerint káoszhoz vezetne, ha Florida összes megyéjében, eltérő szempontok alapján, vagy éppen szempontok hiányában kézi módszerrel újraszámolnák az elnökválasztási szavazatokat. Utalva azokra a szavazólapokra, amelyeket a gép nem értékelt érvényes szavazatként, és amelyeket különböző nézetű emberek vizsgálgatnak a kézi számlálás során, kijelentette: minél többször számolják újra ezeket a szavazatokat, az eredmény egyre pontatlanabb lesz.

Bush szerint már csak egy érdemi teendő van: a péntek éjfélig érkező tengerentúli szavazatokat kell feldolgozni. Azok eredményét hozzá kell adni az eddigi hitelesített adatokhoz, és mindezek alapján ki kell hirdetni az eredményt.

A republikánus elnökjelölt hozzátette: szívesen találkozik Gore-ral - "miután vége lesz a választásoknak".

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] összeállítása

Korábban:

(2000. november 16.)