Goran Szvilanovics jugoszláv külügyminiszter csütörtökön ígéretet tett arra, hogy a belgrádi vezetés javítani fogja kapcsolatait a hágai Nemzetközi Törvényszékkel, és lehetővé teszi a háborús bűnöket vizsgáló ügyészek jugoszláviai tevékenységét.

Szvilanovics riportereknek elmondta, hogy a törvényszék munkatársai azonnali hatállyal visszatérhetnek Jugoszláviába, s a belgrádi hivatal ismét megnyithatja kapuit. Az ügyészek jugoszláviai tevékenységéről korábban Szlobodan Milosevics volt jugoszláviai elnök és Kofi Annan ENSZ-főtitkár állapodott meg egymással. Az egyezség a boszniai háborút lezáró daytoni megállapodás részét képezte.

Szvilanovics hangsúlyozta, hogy a megállapodás hivatalosan még mindig érvényben van, azt soha nem mondták fel. A Nemzetközi Törvényszék munkatársai a NATO Jugoszlávia elleni légi csapásainak kezdetén hagyták el az országot.

Vojiszlav Kostunica jugoszláv államfő vonakodik átadni Milosevicset és közeli munkatársait a hágai testületnek, sokkal inkább azt szeretné, ha a háborús bűnökkel vádolt volt elnököt Jugoszláviában állítanák bíróság elé.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 15.)