A palesztinok azt akarják, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa a jövő hét végéig döntsön egy kétezer fős ENSZ védelmi erő palesztin területekre küldéséről.

Nasszer el-Kidva palesztin ENSZ-megfigyelő csütörtökön New Yorkban elmondta: az ENSZ-erőkre azért van szükség, hogy megóvják a polgári lakosságot a több évtizedes távlatban legsúlyosabb áldozatokat követelő izraeli-palesztin viszályban.

El-Kidva közölte, hogy éles szópárbajt vívott a kérdésről az izraeli nagykövettel, de mint mondta, nincs szükség Izrael jóváhagyására az ügy BT elé utalásához. Izrael határozottan ellenzi, hogy nemzetközi erőket vezényeljenek a palesztin területekre.

Nyugati diplomaták elmondták, hogy az Egyesült Államok és Kofi Annan ENSZ-főtitkár nyomására az egyiptomi ENSZ-képviseleten találkozott egymással az izraeli és a palesztin ENSZ-küldött. Annan leszögezte, hogy bármiféle ENSZ-erő térségbe irányításához szükség van Izrael beleegyezésére, és ugyanígy vélekedik az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és Kanada is.

Megfigyelők szerint az izraeli és palesztin fél ritkaságszámba menő megbeszélése civilizált hangnemben zajlott, de egy cseppet sem csökkent közöttük a szakadék. Jasszer Arafat palesztin elnök múlt pénteken személyesen kért a BT-től nemzetközi véderőt a palesztinok védelmére. Az ENSZ-erők azonnali telepítésére vonatkozó kérést szerdán megismételte a palesztin vezetés Annan főtitkárhoz intézett levelében.

Franciaország kompromisszumos megoldásként fegyvertelen katonai megfigyelők térségbe küldését indítványozta, ami Izrael szerint a palesztin követelés finomított változata.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 15.)