A tengerentúli szavazati adatokat is megjelenítő, első pénteki jelzések szerint növekvőben van George Bush republikánus elnökjelölt előnye Al Gore demokrata jelölttel szemben.

Az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség pénteken megkezdte azoknak a - még nem hivatalos - adatoknak a fokozatos közlését, amelyek már tükrözik, hogy a múlt keddi amerikai elnökválasztáson az eddig hitelesíthetőnek mondott floridai eredmények miként módosulnak a tengerentúli szavazatok feldolgozásának fényében.

A tengerentúlról postán érkező szavazatokat helyi idő szerint péntek éjfélig kell fogadni, majd összegezni. Az összegzés megyénként külön-külön zajlik. Az AP szerint Florida 67 megyéje közül két megyéből eddig érkezett adatok nyomán Bush előnye 300-ról 345 szavazatkülönbségre növekedett. A szavazatösszesítő elnök - Katherine Harris - szombat délre várja az összes megyei eredményt.

Mindebbe természetesen nem számolják bele azokat a részeredményeket, amelyek az egyes megyékben folyó kézi szavazatszámlálás folytán keletkeznek, és amely eredményekkel kapcsolatban az illetékes első fokú bíró pénteken megállapította: az állami szavazatösszesítő testületi elnök nem jár el önkényesen, ha ezeket a határidő utáni adatokat figyelmen kívül hagyja.

Mint arról az amerikai média beszámol, e vitatott jövőbeli sorsú, kézi számlálásból eredő részeredmények Gore szavazathátrányának csökkentését mutatják.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] összeállítása.