A múlt hét végi boszniai választások részeredményeivel elégedetlen helyi politikusok újra akarják számoltatni a szavazatokat. A muzulmánokat tömörítő Demokratikus Akciópárt (SDA) azt szeretné, ha a leadott voksokat kézzel újra összeszámolnák. A párt tagjai nem bíznak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) által használt számítógépes szavazatösszesítő rendszerben.

A Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) csütörtök este felszólította a nemzetközi szervezetet, hogy állítsa le a szavazatszámlálást, mert az EBESZ és a helyi választási bizottságok adatai között jelentős eltérések vannak. Panaszt nyújtott be a Haris Silajdzic vezette Bosznia-Hercegovináért Párt is. Az EBESZ egyik munkatársa az üggyel kapcsolatban elmondta: nem valószínű, hogy újraszámolnák a voksokat, mert nincs elég bizonyíték rá, hogy a számítógépes rendszer hibázott volna. "A gépekkel 117 tesztet végeztettünk el, és a hibaarány nem érte el az egy százalékot" - hangsúlyozta az EBESZ munkatársa. A szavazást szervező EBESZ bejelentette, hogy a végleges eredményeket a következő napokban hozzák majd nyilvánosságra.

A Boszniában november 11-én tartott általános választások lefolyása kísértetiesen emlékeztet az amerikai elnökválasztást övező bizonytalanságra: Florida államban szintén kézi összesítést javasolt a felmérések szerint vesztésre álló Al Gore demokrata elnökjelölt.

(MTI)