Az Egyesült Államok és Jugoszlávia pénteken helyreállította diplomáciai kapcsolatait - jelentették be egyidejűleg az Ohio állambeli Daytonban és Belgrádban. Helyreálltak a diplomáciai kapcsolatok Jugoszlávia és Németország, Franciaország, illetve Nagy-Britannia között is. Belgrád szerint ezzel egy új, békés viszony korszaka kezdődik azokkal az országokkal, amelyek legádázabb ellenségei voltak a koszovói konfliktus és a jugoszláviai NATO-bombázás idején.

Goran Szvilanovics külügyminiszter elcsukló hangon, könnyes szemmel jelentette be a lépést, miközben mögötte állt a négy külföldi ország egy-egy hivatalos küldötte. "Egy egész nemzedéknek tartoztunk azzal, hogy helyreállítsuk kapcsolatainkat a külfölddel" - mondta.

Daytonban Richard Holbrooke amerikai ENSZ-nagykövet jelentette be sajtóértekezleten a nagykövetek megbízólevelének kicserélését. Daytonban folyik az ott kötött délszláv békemegállapodás ötéves évfordulója alkalmából rendezett konferencia. Ezen Clintont kitüntették a Dayton-békedíjjal, amelyet először ítéltek oda, és amelyet a boszniai társadalom békés újjáépítéséért tett erőfeszítéseivel érdemelhet ki valaki.

Az amerikai elnök - mint az indoklásban elhangzott - azért kapta, mert sokat tett a boszniai háború befejezéséért és a balkáni tartós béke megteremtéséért. A díjjal - amelyet a konferencia végén, szombat este adnak át - együtt jár 25 ezer dollár. Az AP szerint nem tudni, az elnök nevében ki fogja átvenni, mivel ő akkor még mindig Vietnamban lesz, hivatalos látogatáson.

Az amerikai elnök 45 millió dolláros élelmiszer-gyorssegélyt jelentett be pénteken Jugoszláviának, miután a két ország helyreállította a tavalyi NATO-légihadjárat idején megszakadt diplomáciai kapcsolatokat. A Fehér Ház által közzétett elnöki nyilatkozat szerint Bill Clinton tanácskozik a kongresszussal arról is, hogy milyen formában juttassák el a Szerbiának jóváhagyott további 100 millió, illetve a kisebbik tagköztársaságnak, Montenegrónak szánt 89 millió dolláros pénzsegélyt.

A konferencián felszólal Haris Silajdzic volt boszniai kormányfő, jelenleg egy boszniai reformpárt vezetője. Mint korábban jelezte, el fogja mondani, hogy a megállapodás több nagyon fontos kitétele nem teljesült, mint például a menekültek hazatérése vagy a boszniai társadalom többnemzetiségű voltának helyreállítása. Sürgetni fogja a megállapodás hatékonyabb megvalósítását.

Silajdzic szerint az amerikai vezetésnek - tehát majd az újnak is - továbbra is törődnie kell Boszniával, és a NATO vezette, 22 ezer fős békefenntartó erőnek egyelőre nem szabad kivonulnia az országból.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 17.)