Svájc 2003-ig belép az ENSZ-be, és 2007-ig tárgyalásokat szándékozik kezdeni az Európai Unióhoz történő csatlakozásról - ez a magja a svájci kormány által elfogadott külpolitikai állásfoglalásnak. A dokumentum arról nem szól, hogy az "örökös semlegességű" alpokbeli köztársaság számol-e a NATO-ba való belépéssel.

A berni kormány megerősítette: fő céljai közé tartozik az országnak az Európai Unióba való bevezetése. A csatlakozási tárgyalások előkészítése az elkövetkező években lezajlik. Az EU-tagság várható hatásait annál inkább megvizsgálják, mivel Svájcban ma magasabb az életszínvonal, mint a 15-ök többségében, alacsonyabb a munkanélküliség, nem beszélve arról, hogy a politikai, gazdasági berendezkedés és a szociális szféra működése is lényegesen stabilabb, mint az EU nagy részén.

Svájc - szerepel a külpolitikai célkitűzések között - le kívánja egyszerűsíteni azt a szerepet, amelyet az ország a különböző nemzetközi találkozók házigazdájaként játszik. A berni diplomácia külön figyelmet kíván fordítani a kelet- és dél-kelet-európai, illetve a földközi-tengeri viszályok megelőzésére.

(MTI)