Floridában péntek éjfélkor lejárt a tengerentúlról érkezett elnökválasztási voksok összeszámlálásának határideje. A nem hivatalos eredmények szerint - amelyek egy kivétellel mind a 67 megyéből megérkeztek - George W. Bush republikánus párti elnökjelölt 927 szavazattal vezet Al Gore, a demokraták elnökjelöltje előtt. Hivatalos eredményt várhatóan közép-európai idő szerint a kora esti órákban közölnek, ám még ez sem lesz hiteles, mivel a floridai legfelsőbb bíróság hétfőn még meghallgatást tart az újraszámlálások ügyében.

A 66 floridai megye adatai alapján Florida állam külföldről szavazó polgárai közül 1375-en szavaztak Bushra és csupán 748-an Al Gore alelnökre, a demokraták elnökjelöltjére. Több mint ezer szavazatot a számlálóbiztosok érvénytelennek nyilvánítottak a választói bejegyzések és a postai bélyegzők alapján.

Az elnökválasztás végeredménye azonban ezzel még nem válik hitelessé, miután a floridai legfelsőbb bíróság pénteken megtagadta annak a republikánus kérelemnek a teljesítését, hogy bírói úton állítsák le a Floridában leadott szavazatok három megyében zajló kézi újraszámlálását, és úgy döntött, hogy hétfőn meghallgatást tart az ügyben.

A két elnökjelölt teljesen kiegyensúlyozott versengése miatt az a jelölt, aki bármilyen csekély többséggel megnyeri a floridai szavazást, megkapja az állam 25 elektorának támogatását, és ez eldönti az elnökválasztás kimenetelét.

Eközben Új-Mexikó államban bejelentették, hogy Al Gore demokrata jelölt 481 szavazatnyi előnnyel győztesként került ki az ottani választásból, megszerezve az állam öt elektori szavazatát. (Florida után itt volt a második legszorosabb eredmény). Ez azt jelenti, hogy még ha Bush győztesként kerül is ki a floridai választásból, mindössze két elektori szavazat előnye lesz (270 elektor 268 ellen), és egyetlen elektori szavazatának elvesztésével akár egyenlő állás alakulhat ki a két jelölt között.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] összeállítása

Korábban:

(2000. november 18.)