Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet azt követelte Vojiszlav Kostunica új jugoszláv elnöktől, hogy adja ki a jugoszláv hadsereg háborús bűnösnek bélyegzett egykori három tisztjét.

Az Amnesty International azt sürgeti, hogy Belgrád adja át a jugoszláviai háborús bűnökkel foglalkozó hágai nemzetközi törvényszéknek a három férfit, aki felelős a kelet-horvátországi Vukovár bevételekor, éppen kilenc évvel ezelőtt elkövetett tömegmészárlásért.

Mile Msksics, Veszelin Szljivancanin és Miroszlav Radics tisztekként szolgáltak a jugoszláv hadseregben, amely 1991. november 18-án elfoglalta az addig horvát ellenőrzés alatt álló Vukovárt. A tiszteknek az eltelt kilenc év óta sehol sem kellett felelniük tetteikért.

Annak idején arról biztosították a lakosságot, hogy a menekülthelyen menedéket lelő betegeket, sebesülteket és polgári lakosokat horvát területekre telepítik. Ezután 1991. november 20-án buszokkal legalább 260 személyt egy Ovcara melletti birtokra szállítottak, ahol órákon keresztül verték őket. Katonák és szerb félkatonai alakulatok végül autókkal egy mezőre hurcolták az embereket, akiket ott lelőttek. Holttesteiket buldózerekkel földelték el.
A három katonatisztet 1995 óta körözi a hágai törvényszék.

Az Amnesty International felszólítása értelmében Kostunica elnöknek az ország újbóli ENSZ-felvételét követően a világszervezettel szembeni kötelezettségeket is komolyan kell vennie - írta a dpa.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 17.)