Az ENSZ Biztonsági Tanácsa zárt ülésen tárgyalta meg a palesztin területekre küldendő esetleges ENSZ-erő ügyét. Arra kérte fel Kofi Annan ENSZ-főtitkárt, hogy az elkövetkező napokban beszélje meg az izraeli és palesztin féllel, milyen megoldás lehetséges.

A palesztinok azt akarják, hogy a BT a jövő hét végéig döntsön egy kétezer fős ENSZ védelmi erő palesztin területekre irányításáról. Izrael azonban ezt ellenzi, mondván, hogy közvetlen béketárgyalásokra van szükség.

Az ENSZ BT zárt ülése után Annan elmondta: az lesz a feladata, hogy kitapogassa, miképpen képzelhető el előremozdulás. Ennek keretében nyilvánvalóan azt is át kell gondolni - mondta -, hogy miféle megfigyelő csoportot lehet a térségbe küldeni, és az milyen feladatot látna el.

A BT annak ellenére kérte fel Annant a szembenálló felekkel való tárgyalásokra, hogy a főtitkár szerint Izrael beleegyezése nélkül semmiféle ENSZ-erő nem küldhető a térségbe. A BT-ben azonban nem véderő, hanem esetleges megfigyelők küldéséről van szó.

Jasszer Arafat palesztin elnök egy hete személyesen kért a BT-től nemzetközi véderőt a palesztinok védelmére. Az ENSZ-erők azonnali telepítésére vonatkozó kérést szerdán megismételte a palesztin vezetés Annan főtitkárhoz intézett levelében. Franciaország kompromisszumos megoldásként fegyvertelen katonai megfigyelők térségbe küldését indítványozta, ami Izrael szerint a palesztin követelés finomított változata.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 17.)