A panamai fővárosban pénteken megnyitották a tizedik ibero-amerikai csúcstalálkozót, amelynek témája a gyermekek és fiatalok helyzete a szegénységgel, erőszakkal, kábítószer-kereskedelemmel és AIDS-szel küzdő, 450 millió lakosú Latin-Amerikában. Fidel Castro kubai vezető itt bejelentette, hogy a panamai hatóságok letartóztattak négy kubai emigránst, akik merényletet készültek végrehajtani ellene a csúcstalálkozó idején.

A közép-európai idő szerint szombat hajnalban kezdődött értekezleten 19 latin-amerikai ország, valamint Spanyolország és Portugália állam- és kormányfői vesznek részt. A figyelem már a megnyitó előtt Fidel Castro kubai vezetőre összpontosult, miután bejelentette, hogy a panamai hatóságok letartóztattak négy kubai emigránst, akik merényletet készültek végrehajtani ellene a csúcstalálkozó idején. Szerinte a merénylők mögött az Egyesült Államokban működő Amerikai Kubai Nemzeti Alapítvány áll, vezetőjük pedig az a Luis Posada Carriles, aki korábban több kubai szálloda elleni merénylet elkövetését is elismerte.

A nyitóünnepségen - ahol megjelent János-Károly spanyol király is - az előző, 1999-es ibero-amerikai csúcs házigazdájaként Castro mondta a nyitóbeszédet, drámainak minősítve a latin-amerikai gyermekek helyzetét.

Az értekezleten a tervek szerint elfogadnak egy politikai zárónyilatkozatot is, amely egyebek közt sürgeti majd a Kuba elleni amerikai gazdasági embargó feloldását. A résztvevők kötelezettséget vállalnak a politikai és kulturális identitás pluralizmusának, valamint az emberi jogoknak és az alapvető szabadságjogoknak a védelmére.
A csúcs - helyi idő szerint - még szombaton véget ér.

(MTI)