George Bush amerikai elnökjelölt előnyének növekedésével zárult a külföldről küldött floridai szavazatok kiértékelése helyi idő szerint szombat délben. A republikánus jelölt eszerint 930 szavazattal vezet Al Gore, a demokraták elnökjelöltje előtt. Az eredmény még nem tekinthető hitelesnek, mivel a floridai legfelsőbb bíróság hétfőn még meghallgatást tart az újraszámlálások ügyében. Közben két megyében folyik , egy harmadik megye pedig vasárnap kezd hozzá a kézzel történő újraszámláláshoz.

Az AP amerikai hírügynökség nem hivatalos, ám az összes szavazat kiértékelésén alapuló jelentése szerint George Bush 1380 érvényes voksot kapott, Al Gore pedig 750-et. Több mint 1400 szavazatot formai hibák miatt érvénytelenítettek.
Bush munkatársai üdvözölték az eredményt, és az újraszámolások leállítását kérték. Gore-ék nem kommentálták a hírt - írta a CNN.

Közben Palm Beach és Broward megye folytatja a szavazatok kézzel történő újraszámlálását, míg Miami Dane valószínűleg vasárnap kezd hozzá az újraszámláláshoz. Itt arra számítanak, hogy a folyamat eltarthat akár decemberig is, míg Broward valószínűleg már hétfőn végez. Az újraszámlálásnak azonban csak akkor lesz értelme, ha hétfőn a floridai legfelsőbb bíróság úgy dönt, hogy az így módosuló eredményt kell elfogadni véglegesnek.

A floridai legfelsőbb bíróság ugyanis pénteken megtagadta annak a republikánus kérelemnek a teljesítését, hogy bírói úton állítsák le a Floridában leadott szavazatok három megyében zajló kézi újraszámlálását, és úgy döntött, hogy hétfőn meghallgatást tart az ügyben Tallahassee-ben.

A két elnökjelölt teljesen kiegyensúlyozott versengése miatt az a jelölt, aki bármilyen csekély többséggel megnyeri a floridai szavazást, megkapja az állam 25 elektorának támogatását, és ez eldönti az elnökválasztás kimenetelét. A jelenlegi állás szerint Gore-nak 255, Bushnak pedig 246 elektora van.

Eközben Új-Mexikó államban bejelentették, hogy Al Gore demokrata jelölt 481 szavazatnyi előnnyel győztesként került ki az ottani választásból, megszerezve az állam öt elektori szavazatát. (Florida után itt volt a második legszorosabb eredmény).

Az elhúzódó elnökválasztás Bill Clinton leköszönő amerikai elnököt láthatóan egyre jobban szórakoztatja. Több nyilatkozatában is nevetve beszélt a szavazatszámlálásról, legutóbb pedig Vietnámból hazatérve úgy búcsúzott el vendéglátóitól: "Hazamegyek, megnézem, van-e már új elnök" - írta a CNN.

Ajánló:

Az [*****] összeállítása

Korábban:

(2000. november 18.)