Elismerte az ETA baszk szeparatista szervezet 17 terrorista merénylet elkövetését. A Spanyolország különböző vidékein szeptember óta végrehajtott robbantásokban nyolc ember vesztette életét.

A szeparatista csoport a Gara és Egunkaria baszk nyelvű újságok vasárnapi számában jelentette meg közleményét, amelyben elvállalta az október 30-án Madridban elkövetett pokolgépes merényletet. A gépkocsiba rejtett robbanószerkezet megölte Francisco Querolt, a spanyol legfelsőbb bíróság bíráját, Querol sofőrét és testőrét, valamint egy autóbusz vezetőjét.

A terroristák elismerték José Luis Casado konzervatív helyi politikus Barcelona közelében történt meggyilkolását, Luis Portero andalúz főügyész granadai megölését, valamint az Antonio Munoz katonaorvos ellen Sevillában, illetve a Maximo Casado büntetésvégrehajtási tisztségviselő ellen Vitoriában elkövetett merényletet.

A baszkföldi konfliktus árnyékot vetett az ibér-amerikai államok panamavárosi csúcstalálkozójára is, ahol Spanyolország összekülönbözött volt gyarmatával, Kubával. A csúcstalálkozó résztvevői Kuba hozzájárulása nélkül fogadtak el egy dokumentumot, amelyben elítélik az ETA terrorcselekményeit. Fidel Castro ezért megtagadta a dokumentum aláírását, mondván: az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) Kuba-ellenes aknamunkája hasonló pellengérre állítást érdemelne.

A szeparatista szervezet 1968-ban indított harcot Baszkföld függetlenségéért Spanyolország északi és Franciaország déli részén. Merényleteiben mintegy 800 ember vesztette életét. A csoport tavaly egyoldalúan tűzszünetet hirdetett, amelyet 14 hónap után, decemberben felmondott.

Legutóbbi, szeptember óta elkövetett merényletei sorában a Francisco Querol bíró életét kioltó volt a legvéresebb. A robbantást a reggeli csúcsforgalomra időzítették, egy autóbusz több mint 60 utasa és sofőrje is megsérült a merényletben. A buszvezető kilenc nappal később belehalt fejsérüléseibe.

(MTI)

Ajánló:

angolul