Bernie Ecclestone, a Forma-1 tulajdonosa kereste idén a legtöbb pénzt Nagy-Britanniában a The Sunday Times brit lap szerint. Az újság az elmúlt egy évben szerzett jövedelmek alapján állította össze a legjobban kereső angolok listáját.

Az ötszáz legtöbbet kereső tavaly több mint 5 milliárd font bevételre tett szert. A listavezető Ecclestone egy év alatt 617 millió fontot ( 265, 3 milliárd forint ) keresett adózás előtt. Ez az összeg egyenlő 80 ezer 3,7 font minimum órabéren fizetett brit munkás éves összfizetésével.

A ranglista érdekessége, hogy a második helyen John Hargreaves, egy liverpooli dokkmunkás fia áll, aki 14 éves korában otthagyta az iskolát és a Marks and Spencer áruházlánc termékeiből használtcikk-kereskedést nyitott. Az azóta valóságos kereskedőhálózattá nőtt üzlet olyan jól jövedelmez, hogy évi 237 millió font bevételt biztosít tulajdonosának. A legjobban fizetett hölgy J. K. Rowling, a Harry Potter gyerekkönyvek szerzője, aki tavaly 25 millió fontra tett szert.

Az 500-as ranglistán 30 neves futballista van, közülük a leggazdagabb a 160. helyre rangsorolt David Beckham, a Manchester United futballistája évi 5,2 millió font bevétellel. Felesége a Spice Girls-ben éneklő Victoria Adams (Posh Spice) szintén az 500-asok listáját gazdagítja évi 2,15 millió fonttal. A zenészek közül Elton John a legjobban kereső, évi 25,98 millió fottnal, őt Mick Jagger követi 12 millióval.

A sport területén Bernie Ecclestone-t két ökölvívó, Lennox Lewis és Naseem Hamed követi 30 illetve 11 millió fonttal, illetve Eddie Ervine, a Forma-1 Jaguar csapatának első számú pilótája 7 millió fonttal.

A brit arisztokrácia is szép számmal képviselteti magát a listán. Westminster hercege, és II. Erzsébet brit uralkodó az előkelő 45. illetve 70. helyen áll évi 20 illetve 13,86 millió font jövedelemmel. A politikusok közül Michael Heseltine, John Major kormányának miniszterelnök-helyettese (2,55 millió font), John Major (2,45 millió), és Thatcher bárónő (1,5 millió font) is a legjobban kereső 500 brit között található.

(MTI)

Korábban:

( 2000. október 26.)