A vártnál is nagyobb arányú győzelmet aratott a csehországi részleges szenátusi választások vasárnap tartott második fordulójában a Négyes Koalíció, amely két parlamenti (Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt, Szabadság Unió) és két parlamenten kívüli párt (Demokrata Unió, Polgári Demokratikus Unió) szövetsége. Az éjfél után közzétett választási eredmények szerint ez a jobboldali csoportosulás a most szétosztásra került összesen 26 mandátumból 16-ot szerzett meg.

Csehországban két évente újítják meg a 81 tagú szenátus egyharmadát, ami 27 mandátumot jelent. A november 12-én megtartott első választási fordulóban azonban csak egy mandátum sorsa dőlt el. Egyedül a Négyes Koalíció színeiben indult Josef Zieleniec volt cseh külügyminiszternek sikerült ugyanis megszereznie a szavazatok több mint ötven százalékát. A második fordulóba az a két jelölt jutott, aki az első menetben a legtöbb szavazatot szerezte meg.

A Václav Klaus vezette Polgári Demokratikus Párt nyolc, a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt egy mandátumot mondhat a magáénak, egy jelölt pedig függetlenként jutott szenátori bársonyszékhez. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja, amelynek nyolc jelöltje indult a második fordulóban, minden megmérettetésben alulmaradt.

A részleges szenátusi választások eredménye azt jelenti, hogy az ellenzéki szerződés alapján együttműködő kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt és az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt elveszítették egyszerű többségüket is a felsőházban, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi alkotmánymódosítási terveik véghezvitelét. A szociáldemokratáknak nyolccal, a polgári demokratáknak pedig hárommal van kevesebb mandátumuk a felsőházban, mint korábban.

A vasárnapi választási eredmények alapján a 81 tagú szenátusban a Négyes Koalíciónak 39, a Polgári Demokratikus Pártnak 22, a Cseh Szociáldemokrata Pártnak 15, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának három szenátora lesz, két szenátor pedig független. Nem kizárt, hogy ebben a helyzetben a polgári demokraták elveszítik az felsőház elnöki tisztségét. Libuse Benesová, a szenátus eddigi elnöke egyébként nagy vesztese a szenátusi választásoknak, mert vereséget szenvedett Helena Rögnerovától, egy nagy prágai kórház botrányos körülmények között leváltott igazgatójától.

Nem került be a szenátusba Jan Kavan szociáldemokrata külügyminiszter és Jirí Dienstbier volt csehszlovák külügyminiszter sem. Mindketten a szociáldemokraták színeiben indultak, és aránylag szoros eredménnyel maradtak alul jobboldali ellenfelükkel szemben.

Az első értékelések szerint a részleges szenátusi választások a cseh jobboldal nagy sikerét hozták. A polgári demokraták és a Négyes Koalíció esetleges együttműködését azonban a súlyos személyi ellentétek továbbra is akadályozzák. A baloldaliak - a szociáldemokraták és a kommunisták - komoly vereséget szenvedtek, jóllehet a kommunisták az első fordulóban még nagyon jól szerepeltek. Ami a részvétel arányt illeti, az igen alacsony volt: a szavazásra jogosultaknak csak mintegy 20 százaléka járult az urnákhoz.

(MTI)

Ajánló:

Linkgyűjtemény a cseh pártokról.