Két izraeli személy életét vesztette, kilencen - köztük négy gyermek - pedig megsebesültek hétfő reggel a Gáza övezetben, amikor pokolgép robbant egy iskolabusz mellett. A merényletet eddig két fegyveres csoport is magára vállalta. A tragédia után összeülő izraeli biztonsági kabinet megállapodott abban, hogy megtorolja a merényletet.

Az izraeli rádió jelentése szerint a busz páncélozott volt, és katonák kísérték. A robbanás után az izraeli hadsereg lezárta a Gáza övezet főbb közlekedési útvonalait. Ehud Barak izraeli miniszterelnök mélységes megrendülésének adott hangot a merénylet kapcsán. A kormányfő úgy döntött: még a nap folyamán rendkívüli ülésre hívja biztonsági kabinetjének tagjait. A kabinet rendkívüli ülése után közölték: megtorolják a merényletet.

A gyilkos akciót a damaszkuszi Omar al-Muhtár Fegyveres Erők elnevezésű szélsőséges palesztin csoport vállalta magára. Egy másik fegyveres csoport, az "Al-Aksza mártírjai" már korábban vállalta a felelősséget a robbantásért.

A hétfői merénylettel 243-ra emelkedett a szeptember végén kitört izraeli-palesztin viszálykodás halálos áldozatainak a száma. Az izraeli hadsereg a Palesztin Hatóságot teszi felelőssé a merényletért.

A támadás annak ellenére történt, hogy Jasszer Arafat palesztin elnök pénteken bejelentette: a palesztin hatóságok egyértelmű parancsot adtak az izraeliek elleni palesztin támadások megakadályozására. Nabil Abu Rudeina, Jasszer Arafat palesztin vezető tanácsadója azt közölte, hogy a Palesztin Hatóságnak semmi köze nincs a merénylethez, és elutasította az erőszak ilyen megnyilvánulását. Hozzátette: Arafat azonnali vizsgálatot rendelt el a robbantás ügyében, amely egy izraeli ellenőrzés alatt álló útvonalon történt. "Az izraeli hadsereg a felelős, csak magukat vádolhatják. Mi önvédelemre rendezkedtünk be, és arra kérjük az izraeli kormányt, hogy tartózkodjon a palesztinok elleni erőszakos cselekményektől" - mondta Rudeina.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.17.)