A Milosevics hívei közötti szakadás jeleként hétfőn Belgrádban új párt alapítását jelentették be a volt jugoszláv államfő vezette szocialista pártban korábban magas tisztséget betöltő politikusok, akik már a decemberi szerb parlamenti választásokon is részt kívánnak venni.

A Szocialista Demokrata Pártra (DSP) keresztelt új párt megalakítását Milorad Vucselics és Boriszlav Jovics jelentette be; Vucselics korábban a Milosevics vezette Szerbiai Szocialista Párt (SPS) alelnöke volt, Jovics pedig a párt "alapító atyái" közé tartozik. Az új párt elnöke Vucselics lett, aki hétfői sajtóértekezletén azt hangoztatta: a DSP egy szocialista irányultságú modern demokrata párt lesz.

Vucselics reményét fejezte ki, hogy pártjához nagy számban csatlakoznak majd eddigi szocialisták. Közölte, hogy részt kívánnak venni a decemberi szerb parlamenti választásokon. Az SPS kikerült a jugoszláv kormányból, és várhatóan ellenzékbe szorul a szerb parlamentben is a decemberi előrehozott szerb parlamenti választások után.

Az SPS a két voksolás között, a hét végén tartja rendkívüli kongresszusát, amely előtt várhatóan kenyértörésre kerül sor Milosevics hívei között. A DSP megalakítása mellett erre utal, hogy a múlt hét végén kilépett a pártból az SPS szűk vezetésének négy tagja.

A múlt héten önálló párt, a Szerb Szociáldemokrata Párt (SSDP) megalapítását jelentette be Zoran Lilics: ő már az őszi választások előtt távozott az SPS-ből, de új pártjába rögtön beléptek Milosevics egyes korábbi hívei, például Jovica Sztanisics volt szerb titkosszolgálati vezető.

A hét végi SPS-kongresszus fő kérdése megfigyelők szerint az lesz, hogy Milosevics megtartja-e pártelnöki tisztségét, ami a volt elnöknek feltett szándéka. Megfigyelők szerint a kongresszus komoly személyi harc színtere lehet, s ha Milosevics marad az SPS elnöke, az SPS-ben várhatóan azok maradnak meg, akiknek párthűsége a volt elnök iránti hűséggel párosul. A szeptemberi választási kudarc ellenére az SPS helyzetét az is javítja, hogy megmaradt értékes pártvagyona.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 18.)