Izraeli helikopterek hétfő este nagyszabású támadásokat indítottak a Gázai övezetben lévő célpontok ellen. A szemtanúk szerint a helikopterek percenként lőttek ki egy-egy rakétát, s egész Gázában támadtak célpontokat. A városban megszűnt az áramszolgáltatás. A támadás valószínűleg megtorlásul szolgált a Gázai övezetben hétfő hajnalban végrehajtott merényletre: ismeretlen tettesek egy izraeli iskolabusznál hajtottak végre robbantást, két izraeli életét vesztette, kilencen súlyosan megsérültek.

Az izraeli biztonsági kabinet hétfőn, néhány órával az akció előtt úgy döntött, hogy palesztin "katonai" célpontok elleni "szelektív" támadásokkal torolja meg a merényletet. Az Ehud Barak miniszterelnök vezette ülésén a szűk körű testület a palesztinokra kivetett gazdasági szankciók szigorítását és a palesztin városok körüli gyűrűk szorosabbra fonását is elhatározta az iskolabusz elleni pokolgépes támadás után, amely egy férfit és egy nőt megölt, további kilenc személyt, köztük öt gyereket pedig megsebesített Kfar Darom zsidó település közelében.

Efrájim Szneh izraeli védelmi miniszterhelyettes azt mondta, hogy a "palesztin katonai vezetőségnek" köze van merénylethez, Nahman Saj, a miniszterelnöki hivatal egyik illetékese pedig úgy vélte: Jasszer Arafat palesztin vezető közvetlenül nem vétkes ugyan ebben a "stratégiai terrortámadásban", de általános politikai felelősség terheli a területeken dúló erőszakért. Saj egyébként az el-Fatah szervezetet (az Arafat által alapított
mozgalmat) kárhoztatta a merényletért - bár ezt a szervezet később határozottan tagadta.

Az iszlám radikális Hamász egyik vezetője a fegyveres harc irányába mutató "minőségi fejleményeként" értékelte a busz elleni bombamerényletet. Iszmail Abu Sanab szerint az Intifáda "egyre inkább népi és fegyveres" jelleget ölt, ami a "helyes válasz az izraeli katonai agressziókra".

(MTI)