A jugoszláv kormány hétfőn úgy döntött, hogy felveszi a diplomáciai kapcsolatokat Szlovéniával. A volt Jugoszlávia hat tagköztársaságának egyike - amely 1991-ben kiáltotta ki függetlenségét - mindeddig nem volt hajlandó diplomáciai viszonyt létesíteni Belgráddal Szlobodan Milosevics elnök politikája miatt.

Milosevics szeptember 24-i elnökválasztási veresége s a hatalomból való eltávolítása óta a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság sorra újítja fel kapcsolatait a volt tagköztársaságokkal. Goran Szvilanovics jugoszláv külügyminiszter - aki szerdán Szarajevóba utazik - a hét végén kijelentette, hogy Belgrád (utolsóként) Boszniával is a hivatalos kapcsolatok felvételére készül.

November 17-én Belgrád hivatalosan is felújította kapcsolatait Franciaországgal, Németországgal, Nagy-Britanniával és az Egyesült Államokkal, amelyeket 1999 márciusában, a Jugoszlávia elleni NATO-bombázások idején szakított meg.

A Belgrád és Tirana közötti diplomáciai viszony felújításának lehetőségéről beszélt hétfőn Ilir Meta albán miniszterelnök. Jugoszlávia a NATO-bombázások támogatása miatt szakított Albániával. Meta a beszélgetésben üdvözölte Milosevics eltávolítását és Vojiszlav Kostunica hatalomra jutását, és reményét fejezte ki, hogy a szomszéd ország demokratikus változásai tartósak lesznek.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 17.)