Az Egyesült Államokban a gyerekeknek is van lehetőségük - a Kids Voting nevű szervezet segítségével -, hogy megtapasztalják, milyen részt venni a választásokon. A diákok majdnem ugyanolyan szavazócédulát kapnak, mint a szüleik, és ugyanazokra a jelöltekre adhatják le szavazatunkat. Idén másfél millió gyerek szavazott. A felnőttekkel ellentétben, nekik már sikerült dönteniük: Busht juttatnák az elnöki székbe.

A Kids Voting nonprofit, pártatlan szervezet, az iskolákkal és egyéb civil közösségekkel együttműködve járul hozzá az állampolgári ismeretek oktatásához. A Kids Voting segítségével a fiatalok szavazási tapasztalatot szereznek, mivel lehetőségük van a hivatalos amerikai választásokon részt venni egy külön, "gyerekszavazás" keretében. 1988-ban három arizonai üzletember Costa Ricára utazott, ahol feltűnt nekik, hogy a Costa Rica-iak körében nagyon nagy - körülbelül 80 százalékos - a szavazáson való részvételi arány. Ez annak tulajdonítható, hogy a gyerekek régi hagyomány szerint elkísérik a szüleiket a szavazásra. A fiatalok így hamar megtanulják a szavazás jelentőségét a demokráciában. Ez a három fiatalember alapította a Kids Votingot (gyerekszavazást).

A Kids Voting lehetővé teszi a diákoknak, hogy ők is elmenjenek a hivatalos választásokra a szüleikkel vagy gyámjukkal, hogy részt vegyenek egy ugyanolyan szavazáson, mint a hivatalos. Az Egyesült Államokban ezzel akarják a gyerekeknek megmutatni, hogy mennyire fontos, hogy tájékozottak legyenek és részt vegyenek a választásokon. A Kids Voting hálózata egyre jobban terjeszkedik, jelenleg 5 millió amerikai diákot tudnak bevonni a szavazásba.

A választás napján a diákok a hivatalos szavazóhelyiségekbe mennek a szüleikkel vagy nevelőikkel, illetve a középiskolás diákok egyedül mehetnek, majd kitöltik a saját céduláikat az elkülönített szavazóhelyiségekben. A gyerekek ugyanazokra a jelöltekre szavaznak, mint a felnőttek. A választás előtti napon a gyerekeket az iskolában felkészítik a szavazásra, de úgy, hogy a tanárok igyekeznek őket aktívan bevonni, gondolkodni, beszélgetni a szavazásról. A szervezők szerint a gyerekszavazásnak ez az egyik legfontosabb pontja: hogy a gyerekek részt vesznek ebben a közösségi feladatban.

Ebben az évben 39 államban volt lehetősége a gyerekeknek szavazni, és november 10-ig közel másfél millió fiatal szavazott. Az államok nagy részében a fiatalok szavazatai tükrözték a felnőttek véleményét, de voltak olyan államok is, ahol a szüleikkel ellentétesen szavaztak. A szavazatok összesítése után kiderült: a gyerekek Busht juttatnák a Fehér Házba, ugyanis a fiatalok 50,13%-a szavazott a republikánus jelöltre, míg Al Gore-ra a szavazatok 45,08%-a érkezett. A "kritikus" Floridában a gyerekek szavazatai alapján a demokrata Gore meggyőző győzelmet aratott. Rá a fiatalok 59.60%-a, míg a republikánus jelöltre 38.28%-a adta voksát.

[*****]

Ajánló: